Apelurile în roaming din România în Moldova se vor ieftini de 10 ori. Cum puteți beneficia de serviciu?
Full Article 5 minutes read

Apelurile în roaming din România în Moldova se vor ieftini de 10 ori. Cum puteți beneficia de serviciu?

Moldova și România urmează să semneze săptămâna aceasta un acord cu privire la reducerea bilaterială a prețurilor la apelurile în roaming. Autoritățile promit că tarifele la apelurile în roaming se vor reduce de zece ori. NM s-a interesat, cât de solicitat este acest serviciu, cum va funcționa și când se vor micșora tarifele.

Guvernele Moldovei și României au convenit în privința semnării unui acord cu privire la reducerea tarifelor la serviciile de roaming. Un asemenea acord urmează să fie semnat în cadrul ședinței comune a guvernelor Moldovei și României din 11 februarie.

De ce a apărut această chestiune

Potrivit datelor cabinetului de miniștri al Moldovei, România este cea mai populară țară pentru locuitorii Moldovei care utilizează serviciile de telefonie mobilă în străinătate. În ultimul timp, României îi revin de la un sfert până la o treime din volumul tuturor serviciilor de roaming ale operatorilor de telefonie mobilă din Moldova. De exemplu, în anul 2019, locuitorii Moldovei care s-au aflat în România au efectuat 1 milion de minute apeluri de intrare și 1,3 milioane minute apeluri de ieșire – aceasta înseamnă aproape o treime din toate apelurile efectuate în străinătate de pe numere moldovenești. La fel, utilizatorii moldoveni de telefonie mobilă au expediat din România 598,4 mii de SMS (15% din toate SMS-urile expediate în roaming) și au utilizat 3,3 mii GB de trafic internet (86% din tot traficul utilizat în roaming).

În nota explicativă la hotărârea guvernului din 9 februarie privind lansarea negocierilor despre semnarea acordului cu România se menționează că în Ucraina, de exemplu, a doua cea mai populară țară printre utilizatorii moldoveni de telefonie mobilă, serviciile de roaming sunt utilizate de două ori mai puțin. 

Cât vor costa serviciile de roaming în România

Încă nu se știe. Dar guvernul promite că apelurile de intrare în roaming vor fi gratuite în România, tarifele pentru apelurile de ieșire se vor reduce cel puțin de zece ori, iar pentru internet se vor ieftini cel puțin de cinci ori. 

De exemplu, în prezent, abonații operatorilor din comunicații din Moldova plătesc câte 3,5-4,5 lei pentru un minut în cazul apelurilor de intrare în România, 6-7,5 lei – pentru un minut în cazul apelurilor în Moldova și 12-15 lei – pentru un minut în cazul apelurilor internaționale. Iar internetul costă de la 3 lei până la 10 lei pentru 1 MB trafic internet. Astfel, dacă e să credem promisiunilor guvernului, un apel din România în Moldova va costa în curând cel mult 75 de bani pentru un minut, iar internetul – cel mult 2 lei pentru 1MB.

Când vor începe să funcționeze tarifele noi

Ce-i drept, tarifele apelurilor în roaming nu se vor reduce imediat după semnarea acordului. Serviciul de presă al guvernului a comunicat că noile prețuri vor începe să funcționeze nu mai târziu de trei luni de la intrarea în vigoare a acordului. Cei de la Ministerul Infrastructurii au precizat pentru NM că după ce guvernele celor două țări vor semna acordul, acesta urmează să fie aprobat de parlamente. Și va intra în vigoare după ce părțile vor face schimb de notificări pe căi diplomatice cu privire la îndeplinirea tuturor procedurilor necesare.

Serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii a comunicat că Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) vor trebui să soluționeze, toate problemele tehnice în colaborare cu operatorii de telefonie mobilă, inclusiv să reglementeze tarifele la serviciile de roaming.

Cei de la ANRCETI au refuzat să comenteze pentru NM orice detalii despre serviciile de roaming în România până va fi semnat acordul.

În același timp, potrivit datelor surselor NM, din punct de vedere tehnic, serviciile de roaming se vor ieftini datorită reglementării tarifelor maxime pentru finalizarea serviciilor de roaming. Sunt vizate prețurile la care operatorii își furnizează unii altora servicii de comunicații. În Uniunea Europeană, unde serviciile de roaming între țările membre UE au fost anulate în anul 2017, tarifele intersectoriale între operatorii din comunitate au fost plafonate.

Reamintim că în Moldova a fost o situație similară cu vreo zece ani în urmă, când costul apelurilor naționale între diferiți operatori erau cu mult mai mari decât în aceeași rețea. Atunci, ANRCETI a stabilit plafonarea tarifelor pentru terminarea apelurilor între operatori și prețul apelurilor în afara unei rețele s-a redus la toți operatorii.

Ce cred despre aceasta operatorii din comunicații

Cei de la Moldcell au comunicat pentru NM că susțin acest acord. „Semnarea acestuia înseamnă primul pas pentru Moldova spre aderarea la acordul „Roaming ca acasă” care a fost încheiat de țările membre UE. După aceasta, autoritățile de reglementare din cele două țări vor discuta chestiunea respectivă, implicând și operatorii de pe piață, pentru a elabora un mecanism de funcționare a acestui acord”, au menționat cei din companie.

NM nu a reușit să obțină un comentariu la telefon de la Orange Moldova și de la Moldtelecom.

Pe 11 februarie, Orange Moldova a anunțat lansarea serviciului „Roaming în România, ca acasă”. Astfel, din 1 martie 2022, clienții Orange Moldova care călătoresc în România, în scopuri personale sau de afaceri, „vor beneficia, în premieră, de servicii roaming la tarife naţionale”.

„Noua ofertă este inspirată din practicile Uniunii Europene. […] Mai multe detalii vor fi comunicate la data lansării ofertei”, – se menționează în comunicatul companiei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: