Captură video

Are Moldova șanse să adere la UE până în 2030? Răspunsul președinților Austriei și Sloveniei

Republica Moldova are toate șansele să adere în Uniunea Europeană până în anul 2030. Ca acest lucru să se întâmple, însă, atât comunitatea europeană, cât și autoritățile de la Chișinău, trebuie să își consolideze eforturile și să muncească în acest sens. Declarația a fost făcută de președintele Austriei și președinta Sloveniei, care se află într-o vizită oficială la Chișinău. Liderii celor două țări au declarat în unison că atât Austria, cât și Slovenia, susține aderarea țării noastre în familia europeană, salutând, în același timp, eforturile guvernării în acest demers.  

„Multe lucruri se pot întâmpla. Sper că Consiliul European nu va irosi timp, acum în decembrie. (…) Astfel de decizii durează și această durată nu are nimic în comun cu țara dumneavoastră. Ele dureaza ca atare. Cred că doamna Sandu a avut dreptate când a spus că Moldova va fi membru al UE către anul 2030. (…) Viitorul Republicii Moldova este într-o Europă mai mare, sunt sigur. Austria va fi alături de dvs.”, a declarat președintele Austriei, Alexander Van der Bellen.

Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, este de părere că țările membre ale Uniunii Europene ar trebui să demonstreze „mai multă răbdare” și „mai multă voință” în procesul de extindere al UE. Lidera de la Ljubljana a dat asigurări că Moldova poate conta pe Sloveni în procesul de aderare.

„Și Austria, și Slovenia, susțin extinderea UE. (…) Cred sincer că locul Republicii Moldova se află în UE, la fel ca și celelalte țări care își doresc să intre în UE. (…) Avem nevoie de mai multă Europă și nu mai puțină. (…) Vă sigur că Slovenia își va da votul pentru extindere. Moldova, ca și Balcanii de Vest, sunt pe calea corectă. Fiecare parte, însă, trebuie să își onoreze partea sa de muncă, pentru a obține acest scop”, a declarat președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar.

Întrebată dacă sunt țări care manifestă reticență în acest moment pentru o eventuală aderare a Republicii Moldova la UE și ce fac autoritățile de la Chișinău pentru a le convinge, președinta Maia Sandu a răspuns: „Noi încercăm să convingem toate statele membre prin acțiunile pe care le întreprindem în fiecare zi. Raportul Comisiei Europene este o dovadă ala cestui efort. Bineînțeles că am construit și am îmbunătățit relațiile cu toate satele membre, în acest timp. Le-am vorbit despre aspirațiile cetățenilor noștri și despre faptul că integrarea UE este singura noastră cale pentru ca să putem să consolidam democrația în Republica Moldova”.

Comisia Europeană a recomandat, pe 8 noiembrie, Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova.  Decizia finală va fi luată de Consiliul European, în cadrul summitului șefilor de state și de guverne din țările UE. Acesta va avea loc, la Bruxelles, la 14-15 decembrie.

Autoritățile de la Chișinău au declarat principalul obiectiv – aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: