Are sau nu afaceri dubioase? Un procuror PCCOCS va analiza conversațiile de pe Telegram, atribuite procurorului general interimar
Full Article 2 minutes read

Are sau nu afaceri dubioase? Un procuror PCCOCS va analiza conversațiile de pe Telegram, atribuite procurorului general interimar

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor după ce i-a fost spart e-mailul și contul de Telegram, iar mai multe conversații au fost publicate pe o pagină web, transmite IPN. CSP l-a desemnat pe procurorul PCCOCS Vitalie Chișca pentru examinarea acțiunilor pretins ilegale ale procurorului general interimar.

În cadrul ședinței, Președinta CSP, Angela Motuzoc, a precizat că, în demersul său, Ion Munteanu precizează că diverse informații din e-mailul și din Telegramul său au fost publicate pe data de 25 noiembrie. Potrivit lui, din conținutul acestora s-ar fi creat percepția că ar deține prin persoane interpuse proprietăți pe care nu le-a declarat și ar gestiona din umbră anumite afaceri.

Astfel, se sugerează că ar fi responsabil de fapte ce ar conține elemente de infracțiune din Codul Penal – îmbogățirea ilicită și falsul în declarații. În acest sens, procurorul general interimar a solicitat ca CSP să desemneze un procuror pentru examinarea circumstanțelor prezentate.

În urma deliberărilor, CSP a decis să-l desemneze pe Vitalie Chișca, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, pentru examinarea acțiunilor pretins ilegale ale procurorului general interimar.

***

Amintim că, pe 25 noiembrie, pe site-ul anonim pe care anterior au fost publicate discuții private, atribuite ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, consilierului prezidențial Dorin Recean, ex-deputatului Vadim Pistrinciuc, ministrului de Interne Ana Revenco și ministrului Economiei Dumitru Alaiba, au apărut noi informații. De această dată, a fost vizat procurorul general interimar, Ion Munteanu.

De această dată au fost publicate 67 de chat-uri de pe Telegram, dar și emailurile lui Ion Munteanu. Printre persoanele vizate în discuții figurează miniștri, procurori, dar și alți demnitari de stat.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a declarat că primele cercetări arată că în spatele scurgerilor de informații de pe Telegram, ale căror veridicitate o pune la îndoială, ar sta serviciile speciale ale altor state, iar primii suspecți ar fi din Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: