Arina Spătaru, ex-deputat care a ajutat procurorii, a intrat în greva foamei. Motivul (VIDEO)

Lidera Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, care a participat, sub acoperire, la investigarea schemei de finanțare ilegală a partidelor de către oligarhul fugar Ilan Șor, a intrat pe 23 mai în greva foamei. Motivul este că Adrian Culai, unul dintre colegii săi de partid, care a colaborat cu organele de drept la investigarea schemei, ar fi fost pus sub învinuire și ar risca să fie condamnat la închisoare. Asta deși, potrivit politicienei, ar fi primit „asigurări” că persoanele care vor coopera cu ancheta vor avea statut de martori. Astfel, Spătaru solicită ca Adrian Culai să fie scos de sub învinuire.

Într-o transmisiune live din fața sediului Procuraturii Anticorupție, Arina Spătaru a relatat că Alianța Liberarilor și Democraților pentru Europa a fost folosită inițial pentru a investiga schema de finanțare ilegală a partidelor desfășurată de Ilan Șor. Potrivit politicienei, după ce au început să adere la partid și oameni care nu aveau nicio legătură cu oligarhul fugar, a avut o discuție cu șefa Procuraturii Anticorupție de la acea vreme, Veronica Dragalin, și directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, iar aceștia i-ar fi promis că toate persoanele care vor colabora cu ancheta vor avea statut de martor în dosarul penal inițiat.

Când eu am văzut că lucrurile se îngroașă, că în partid încep a veni nu doar oamenii lui Șor, (…) voiam să opresc această investigație, să pun stop, pentru că îmi făceam griji ca ceilalți oameni să nu sufere. Și atunci când m-am întâlnit cu Veronica Dragalin și cu șeful SIS, le-am spus așa: „Eu nu am unde pleca din țară, eu n-am să plec din țară (…) și vreau să mă asigur că o să pot privi în ochi la toți acești oameni care vin în partid, care ne ajută în investigația aceasta”. (…) Eu atunci am primit asigurări că toți oamenii care au luat bani de la Șor, care nu au luat, dar toți cei care vor colabora cu instituțiile de stat, care vor da mărturii și care vor colabora la ancheta noastră, vor avea calitate de martor. (…) Toți absolut. Noi de fiecare dată știam un lucru: merge după capi, după rădăcina relelor, noi nu supunem riscului oameni simpli.

Toată lumea știe că pe marginea acestui dosar de rezonanță au fost deschise mai multe pentru încercare de finanțare ilegală a partidelor, dintre care unul din dosare a fost deschis pe ALDE și eu am fost de acord cu acest lucru pentru că partidul ALDE a fost folosit ca instrument pentru a deconspira această schemă. Pe mine m-au convins Veronica Dragalin, șeful SIS, ofițerul SIS cu care am colaborat atâta timp, achetatorul, CNA că noi facem tot legal și, pentru că acest partid este într-o procedură de investigație, toți membrii partidului nu vor avea de suferit. (…) Eu credeam că este normal ca și ALDE să treacă printr-o procedură de anchetă, de verificare. (…) Pentru că eu știam că: unu – eu, în calitate de președinte de partid, nu am luat niciun leu; și doi – din banii lui Șor nu au ajuns pe contul partidului niciun leu. Restul banilor care au fost folosiți de Șor pentru achitarea membrilor, pentru achitarea așa-ziselor oficii, acestea au fost lucruri simulate de mine ca președinte de partid, simulate pentru a demonstra toată schema”, a spus ea.

Arina Spătaru a menționat că una dintre persoanele care a început să colaboreze ulterior cu ancheta este colegul său de partid Adrian Culai.

Adrian Culai a dat acordul, în prezența anchetatorului și în prezența ofițerului SIS, și eu eram acolo, unde el a scris un denunț, unde el a dat acordul să povestească detalii. Și să știți că datele și detaliile generate de Adrian Culai, ele sunt baza la aceste dosare de rezonanță. Pentru prima dată avem doi demnitari la prima sentință condamnați datorită nu mie. Eu am avut doar bucuria să am încrederea lui Adrian să treacă de partea și să ne ajute să colectăm probe”, a precizat aceasta.

Lidera ALDE a spus că, împreună cu Adrian Culai, s-a filmat într-un film documentar despre schema lui Șor și investigarea acesteia. Conform ei, recent, după difuzarea documentarului, Culai a fost citat la Procuratura Anticorupție, unde i s-ar fi adus la cunoștință că este pus sub acuzare în dosarul finanțării ilegale a partidelor.

Procurorul de caz își reamintește, după aproape doi ani de când s-a deschis dosarul, să-l cheme pe Culai și să-i înainteze ordonanța și să-i promită șase ani cu executare. (…) Atunci când Adrian Culai a intrat în cabinet la procuror, împreună cu avocatul său, întrebarea a fost pusă foarte clar: „Dvs nu știu ce cam des apăreți pe la televiziune, ia luați ordonanța”. Prin a se insinua că „Mai închideți-vă gurile, pentru că venim și după dvs”. Asta după ce noi am anunțat că vom participa la parlamentare, asta după ce noi am putut atrage opinia publică și după ce statul R. Moldova a generat primele condamnări de rang înalt”, a menționat Spătaru.

În acest context, Arina Spătaru a anunțat că intră în greva foamei și va rămâne în fața sediului Procuraturii Anticorupție. Aceasta a publicat pe pagina sa de Facebook o serie de revendicări, printre care retragerea statutului de învinuit în cazul lui Adrian Culai.

La câteva ore distanță de când intrase în greva foamei, Arina Spătaru a anunțat pe Facebook că șeful interimar al PA a discutat cu ea și a invitat-o la o discuție luni, 26 mai. „Ei bine, omul are weekend. Dar eu nu. Eu rămân aici”, a precizat ea.

NM a solicitat un comentariu din partea Procuraturii Anticorupție, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

Amintim că Arina Spătaru a participat la investigarea schemei de finanțare ilegală a partidelor de către Ilan Șor. În urma investigației, deputatul Alexandr Nesterovschi, afiliat oligarhului fugar, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Acesta a reușit însă să evite executare sentinței fugind în regiunea transnistreană, cu ajutorul ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Criza în regiunea transnistreană: din 1 iulie, salariile vor fi achitate în două tranșe

Bugetarii din regiunea transnistreană își vor primi salariile, din 1 iulie, în două părți egale: prima tranșă va fi achitată până pe data de 20 a fiecărei luni, iar a doua — până la sfârșitul lunii. Decizia a fost luată de Tiraspol și va fi aplicată pentru următoarele șase luni, conform unui proiect de lege înaintat de liderul administrației de facto, Vadim Krasnoselski, legislativului local nerecunoscut.

Potrivit presei din regiune, măsura vine pe fondul crizei economice profunde, generate de lipsa resurselor energetice, scăderea producției industriale și reducerea exporturilor – factori care ar provocat „pierderi considerabile” la așa-numitul buget local.

Amintim că autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au recunoscut, pe 17 iunie, că situația economică din stânga Nistrului este una critică: rezervele financiare au fost epuizate, iar executarea „bugetului local” este imposibilă „din cauza crizei energetice și a contextului geopolitic”. Contactat de NM, Biroul politici de reintegrare a declarat că a oferit sprijin pentru populația regiunii, însă administrația nerecunoscută nu a dat curs propunerilor: „Chișinăul este mereu dispus să vină în sprijinul cetățenilor săi din regiune și să evite provocarea crizelor umanitare în măsură să afecteze și malul drept al Nistrului”.

De altfel, la sfârșitul lunii mai, Tiraspolul a anunțat că și cadrele didactice își vor primi indemnizațiile de concediu pentru vara anului 2025 tot în două tranșe egale, justificând decizia prin lipsa fondurilor în așa-zisul buget al regiunii, ca urmare a crizei energetice provocate de refuzul Rusiei de a livra gaze naturale conform angajamentelor contractuale.

***

Amintim că Federația Rusă a refuzat să mai furnizeze gaze naturale în Republica Moldova, destinate regiunii transnistrene, de la 1 ianuarie, deși contractul prin care și-a asumat să o facă este în vigoare. Decizia Moscovei a declanșat o criză în stânga Nistrului, dar s-a răsfrâns și asupra malului drept.

În februarie, Chișinăul a permis tranzitul de gaze către regiunea transnistreană, în baza unui contract între Moldovagaz și un trader european, cu plata în avans. Recent, președinta Maia Sandu a recunoscut că gazele care ajung astăzi în regiune sunt achitate de Federația Rusă, dar a precizat că autoritățile nu deține informații despre cum sunt plătite livrările: „Rusia achită. Știm că Rusia. Nu știm detalii, pentru că nimeni nu ni le prezintă”.

Președinta a mai precizat că soluționarea problemelor economice din regiune este practic imposibilă, atâta timp cât Rusia își menține ilegal pe teritoriul din stânga Nistrului trupele militare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: