Armata ucraineană reușește o avansare neașteptată în regiunea Harkov. Zelenski: „Mă simt mândru”
Full Article 3 minutes read

Armata ucraineană reușește o avansare neașteptată în regiunea Harkov. Zelenski: „Mă simt mândru”

La șase luni de la declanșarea războiului, Ucraina a reușit să recucerească mai multe așezări din regiunea de nord-est Harkov, ca parte a unui contraatac surpriză, a susținut președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează că trupele ucrainene din regiunea Harkov profită probabil de relocarea forțele rusești către axa sudică pentru a desfășura o contraofensivă foarte eficientă. Pe de altă parte, serviciile de informații americane spun că forțele ucrainene fac „progrese semnificative” pe câmpul de luptă, care ar indica că „Kievul preia inițiativa în război”.

Canalele de telegrame ucrainești scriu că, în cele două zile de ofensivă, forțele ucrainene au avansat cu 20 de kilometri. Experții militari americani spun că o astfel de ofensivă rapidă poate indica faptul că „Kievul preia inițiativa în război”.

Avansul de 20 de kilometri s-a produs în sud-estul regiunii Harkov, la nord de Izium spre Kupiansk, unde forțele ucrainene au ocupat aproximativ 400 de kilometri pătrați de teritoriu, scrie ISW. Canalul de telegram pro-rus „Rybar” raportează că printre așezările luate de Forțele Armate ale Ucrainei se numără Verbovka, Volokhov Yar, Chkalovskoie, Bairak și Krasnaya Gusarovka.

Succesul armatei ucrainene a fost facilitat de transferul trupelor ruse din nordul Ucrainei spre sud, unde Kievul a lansat o contraofensivă. Potrivit ISW, la sfârșitul lunii august, Rusia a transferat formațiuni ale regimentului 147 de artilerie, diviziei a 2-a de puști motorizate și armatei 1 de tancuri de gardă în regiunea Herson. Înainte de aceasta, aceste unități au fost desfășurate în principal în direcția Harkov.

Potrivit presei din Ucraina, înaintarea Forțelor Armate din Ucraina amenință rutele de aprovizionare ale armatei ruse – forțele ucrainene vor putea tăia liniile terestre de comunicație ale grupărilor ruse din Kupiansk și Izium, izolându-le astfel din spate. Canalul Rybar Telegram relatează că obiectivul operațional probabil al Forțelor Armate ale Ucrainei este accesul la autostrada Harkov-Izium din apropierea satelor Veseloe și Kunie, ceea ce ar putea permite încercuirea grupului rus în Izium.

Ministerul rus al Apărării a raportat miercuri că până la 40 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei au fost uciși și mai mult de 80 au fost răniți de lovituri de foc în apropierea localităților Prishib, Yavorskoye și Andreevka din regiunea Harkov.

Între timp, ofensiva ucraineană din regiunea Harkov are loc concomitent cu ofensiva din sud. Cu o zi înainte, în regiunea Nicolaev, Forțele Armate ale Ucrainei au luat un alt sat – Shmidtovo, situat lângă satul Ternovoe Pody, scrie CIT. Potrivit sursei citate, acest lucru va permite forțelor ucrainene să se deplaseze mai departe spre Herson dinspre nord.

Dubla contraofensivă, potrivit The Wall Street Journal, arată că forțele ucrainene preiau inițiativa și profită de armele occidentale.

„Săptămâna aceasta avem vești bune din regiunea Harkov. Cred că fiecare cetățean se simte mândru de luptătorii noștri. Este o mândrie binemeritată, un sentiment corect. Acum nu este momentul să numim așezările la care se întoarce steagul Ucrainei, dar e timpul să mulțumim brigăzii 25 aeropurtate, brigăzii 92 mecanizate separate și brigăzii 80 de asalt aerian pentru curajul și eroismul demonstrat în timpul misiunilor de luptă”, a scris președintele ucrainean pe o rețea de socializare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: