Надежда Копту / NewsMaker

VIDEO Artur Reșetnicov, în fața judecătorilor: Regret că am votat pentru Maia Sandu, am adus la putere un monstru

La Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a ajuns ex-deputatul Artur Reșetnicov, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Acesta le-a spus jurnaliștilor că rămâne în greva foamei, însă se simte „bine”.

Artur Reșetnicov s-a adresat jurnaliștilor înainte de a fi condus în sala de judecată. El a menționat că toate acuzațiile împotriva sa ar fi nejustificate și că în declarația sa de avere a indicat toată informația despre veniturile sale.

„Am un regret: că am votat pentru Maia Sandu și am adus la putere un monstru, care distruge statul”, a menționat acesta.

Întrebat cum se simte din cauza grevei foamei, el a răspuns că „bine”. De asemenea, a precizat că va continua să refuze să mănânce.

Amintim că procurorii au cerut mandat de arest pentru cinci dintre cei 13 ex-deputați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită. Pe 2 februarie, au fost reținuți pentru îmbogățire ilicită alți cinci ex-deputați: Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov, Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sârbu.

Președinta țării Maia Sandu a respins acuzațiile lansate în spațiul public, potrivit cărora ar avea vreo legătură cu descinderile inițiate de oamenii legii.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: