„Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii”. Stoianoglo denunță public presiuni politice și intimidări
Full Article 3 minutes read

„Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii”. Stoianoglo denunță public presiuni politice și intimidări

Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova au lansat un apel public către instituțiile internaționale de resort. În cadrul unei conferințe de presă din 5 ianuarie, mai mulți reprezentanți ai procurorilor, inclusiv procurorul general Alexandru Sotianoglo, au  denunțat anumite presiuni politice și intimidări. 

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că, în ultimul timp, au apărut o serie de conflicte şi tensiuni îngrijorătoare legate de punerea în practică a principiului separării puterilor în stat.

„Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească. Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, prezentând fel și fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic”, a menționat Stoianoglo.

Șeful PG susține că s-au întețit atacurile din partea anumitor „forțe declarate proeuropene”.

„În loc să încurajeze eforturile procurorilor, s-au dedat atacurilor inadmisibile, care nu fac decât să isterizeze societatea, să demoralizeze și să dezbine efectivul de procurori și subminează încrederea publică în puterea judecătorească, care pot fi echivalente cu un atac la adresa echilibrului constituțional al statului democratic. Toate aceste atacuri s-au întețit, depășind abuziv orice limită admisibilă, mai ales acum, când am avansat substanțial în anchete, când investigarea dosarului privind frauda bancară realizează progrese zi de zi”, a precizat procurorul general.

Reprezentanții Procuraturii Generale, al Consiliului Superior al Procurorilor, al Asociației Procurorilor și al Asociației Veteranilor Procuraturii au solicitat tuturor instituțiilor abilitate și tuturor factorilor de decizie să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de Republica Moldova și să țină cont că respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar.

De asemenea, aceștia s-au adresat Comisiei de la Veneția, Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Rețelei Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene (NADAL), Parlamentului European și întregului corp diplomatic acreditat în Republica Moldova pentru a scoate în evidență presiunile politice și intimidările venite din partea politicului prin care se încearcă subminarea independenței procurorilor în avantajul factorului politic.

Alexandr Stoianoglo nu a precizat cine anume dintre politicieni efectuează presiuni asupra activității procurorilor.

Întregul discurs al procurorului general îl puteți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: