Максим Андреев / NewsMaker

„Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii”. Stoianoglo denunță public presiuni politice și intimidări

Procuratura Generală, Consiliul Superior al Procurorilor, Asociația Procurorilor și Asociația Veteranilor Procuraturii Republicii Moldova au lansat un apel public către instituțiile internaționale de resort. În cadrul unei conferințe de presă din 5 ianuarie, mai mulți reprezentanți ai procurorilor, inclusiv procurorul general Alexandru Sotianoglo, au  denunțat anumite presiuni politice și intimidări. 

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că, în ultimul timp, au apărut o serie de conflicte şi tensiuni îngrijorătoare legate de punerea în practică a principiului separării puterilor în stat.

„Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale și individuale a procurorilor, a încrederii publice în puterea judecătorească. Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor, care își asumă rolul de judecători ai activității procurorilor și care aruncă zilnic cu noroi în Procuratură, prezentând fel și fel de situații pe care le califică ca fiind greșit soluționate juridic”, a menționat Stoianoglo.

Șeful PG susține că s-au întețit atacurile din partea anumitor „forțe declarate proeuropene”.

„În loc să încurajeze eforturile procurorilor, s-au dedat atacurilor inadmisibile, care nu fac decât să isterizeze societatea, să demoralizeze și să dezbine efectivul de procurori și subminează încrederea publică în puterea judecătorească, care pot fi echivalente cu un atac la adresa echilibrului constituțional al statului democratic. Toate aceste atacuri s-au întețit, depășind abuziv orice limită admisibilă, mai ales acum, când am avansat substanțial în anchete, când investigarea dosarului privind frauda bancară realizează progrese zi de zi”, a precizat procurorul general.

Reprezentanții Procuraturii Generale, al Consiliului Superior al Procurorilor, al Asociației Procurorilor și al Asociației Veteranilor Procuraturii au solicitat tuturor instituțiilor abilitate și tuturor factorilor de decizie să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de Republica Moldova și să țină cont că respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar.

De asemenea, aceștia s-au adresat Comisiei de la Veneția, Asociației Internaționale a Procurorilor, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Rețelei Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente din cadrul instanțelor judecătorești supreme din statele membre ale Uniunii Europene (NADAL), Parlamentului European și întregului corp diplomatic acreditat în Republica Moldova pentru a scoate în evidență presiunile politice și intimidările venite din partea politicului prin care se încearcă subminarea independenței procurorilor în avantajul factorului politic.

Alexandr Stoianoglo nu a precizat cine anume dintre politicieni efectuează presiuni asupra activității procurorilor.

Întregul discurs al procurorului general îl puteți citi AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sandu, mesaj de la Varșovia: „Moldova este mândră să fie alături de Polonia”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.

Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.

„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.

Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.

Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.

„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze  pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.

Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.

„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.

Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.

Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.

Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.

„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: