Cu Sens

DOC Asociațiile de părinți nu vor mai putea colecta bani pentru reparația infrastructurii din instituțiile de învățământ. Proiect de lege

Colectările de bani prin intermediul Asociațiilor de Părinți, fundațiilor și altor organizații necomerciale din instituțiile de învățământ general și profesional tehnic vor fi interzise prin lege. Un asemenea proiect de lege a fost prezentat de deputata PAS Larisa Novac în cadrul unui briefing din 29 septembrie. Inițiativa legislativă oferă oamenilor, printre altele, posibilitatea de a transfera a 2% din impozitul anual către un cont extrabugetar, care va fi gestionat direct de instituțiile de învățământ și monitorizat de Ministerul Educației și Cercetării, precum și alte structuri. 

Deputata PAS Larisa Novac a declarat că principalul scop al proiectului de lege este excluderea călectării banilor prin intermediul asociațiilor de părintți.

Obiectivul principal al proiectului este de a exclude normele abuzive și a reduce plățile informale în instituțiile de învățământ prin intermediul asociațiilor de Părinți, declarativ destinate îmbunătățirii infrastructurii școlare. Prin acest proiect de lege propunem mai multe soluții care ar descuraja colectarea plăților informale în instituțiile de învățământ general și profesional-tehnic și ar asigura transparență în acumularea și gestionarea fondurilor extrabugetare. Și anume oferim posibilitatea ca oamenii să poată transfera cele 2% din impozitul anual direct către instituții de învățământ general și profesional-tehnic, așa cum o fac pentru organizațiile neguvernamentale sau cultele religioase”, a menționat aceasta.

Parlamentara a menționat că lista instituțiilor de învățământ în drept să participe la desemnarea procentuală va fi stabilită anual de către Agenția Servicii Publice, în coordonare cu Ministerul Educației și Cercetării.

Totodată, oferim posibilitatea persoanelor fizice și juridice să sprijine prin donații, granturi și sponsorizări exclusiv dotarea bazei materiale a instituțiilor de învățământ, educația și instruirea copiilor și elevilor. Aceste acțiuni urmând a fi derulate în mod direct instituțiilor de învățământ și nu prin intermediul Asociațiilor de Părinți fondate. Un alt element de noutate prin modificări la Codul Fiscal – permitem deducerea donațiilor în beneficiul instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic în cuantum de până la 10% din salariul mediu lunar pe economie prognozat și aprobat de Guvern. Propunerea, de asemenea, va contribui la acumularea unor resurse financiare ce vor fi utilizate exclusiv în dezvoltarea instituțiilor de învățământ respective”, a mai menționat ea.

Larisa Novaca a spus că inițiativa legislativă prevede ca acumulările de donduri să fie gestionate de instituțiile de învățământ prin intermediul unui cont extrabugetar, conform normelor metodologice aprobate de ministerul Finanțelor. Pentru asigurarea unui control riguros a modului de gestionare a finanțelor extrabugetare, proiectului de lege propune instituirea unei noi atribuții către Ministerul Educației și Cercetării de a monitoriza, împreună cu alte instituții, respectiva activitate.

Propunem intrarea în vigoare a legii la 1 ianuarie 2024. La fel, dispunem în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi Asociațiile Obștești ale Părinților, fundațiile și alte organizații necomerciale, care au fost fondate și activează în scopul dezvoltării instituției de învățământ, urmează să-și înceteze activitatea sau să-și modifice actele statutare”, a adăugat parlamentara.

Deputata a menționat că proiectul de lege a fost deja înregistrat în Parlament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicanor Ciochină rămâne fără fotoliul de primar. Când vor avea loc alegeri noi la Boldurești

Locuitorii din satul Boldurești vor fi chemați din nou la urne, pe data de 20 iulie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis, unanim, organizarea unui nou scrutin pe 7 iulie, după ce Curtea de Apel Nord a declarat alegerile din 1 iunie nule și a obligat CEC să stabilească o nouă dată pentru vot.

Potrivit CEC, votarea repetată (turul II) pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni, va avea loc în baza acelorași date din listele electorale. În buletinul de vot vor figura candidații care au acces în turul II – Nicanor Ciochină și Serghei Bulicanu. 

Totodată, CEC a revocat din componența consiliului electoral al circumscripției electorale Boldurești și a biroului electoral al secției de votare din localitate persoanele care au exercitat funcția de președinte ale acestor organe electorale. În aceste condiții, va fi inițiată procedura de realegere a președinților organelor electorale.

Concurenții electorali înscriși în buletinul de vot vor prezenta rapoartele privind finanțarea campaniei electorale în conformitate cu normele stabilite.

Decizia poate fi atacată timp de 3 zile, la Curtea de Apel Centru.

***

Reamintim că Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie, câștigate de Nicanor Ciochină, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Instanța a obligat, prin decizia sa din 4 iulie, CEC, să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoriei Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: