În Republica Moldova diabetul reprezintă 46-48% din toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolism. În ultimii zece ani în țara noastră ritmul de îmbolnăvire prin diabet, dizabilitate și mortalitate generate de diabet este unul foarte înalt, în special în comparație cu alte țări europene. Datele au fost prezentate pe 14 noiembrie de Agenția Națională în Sănătate Publică (ANSP), în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, care este marcată astăzi.
Potrivit ANSP, numărul de cazuri de diabet s-a dublat, de la 171,1 de cazuri la 10 mii locuitori în anul 2010 la 335,2 cazuri la 10 mii locuitori în 2020. În anul 2020 la evidenţă s-au aflat 118 822 de bolnavi cu diabet zaharat. Totodată, decesele provocate de complicațiile diabetului în țara noastră înregistrează o creștere marcantă până la 466 decese la 100 mii de locutori în 2020.
Pe parcursul lunii, în raioanele republicii vor fi organizate activități de screening al diabetului (testare rapidă a zahărului în sânge), activități de informare în colective (școli, locuri de muncă, instituții medicale primare și spitalicești).
În acest an, 2021 genericul Zilei Mondiale a Diabetului (ZMD) și a celei mai mari campanii la nivel global de conștientizare a diabetului are genericul „Acces la îngrijirea diabetului. Dacă nu acum, atunci când?”.
Menționăm că Republica Moldova este parte a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care a instituit această zi oficială de sensibilizare privind prevenirea și managementul diabetului zaharat în parteneriat cu Federația Internațională de Diabet (FID), în anul 1991. Peste un miliard de oameni din circa 160 de țări ale lumii se alătură activităților acestei campanii globale ca răspuns la amenințarea tot mai mare a răspândirii diabetului pentru sănătatea publică.
Diabetul este o boală cronică ori netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă dacă își pot gestiona boala.