„Astăzi în parlament se va juca teatru”. PSRM nu va vota pentru învestirea guvernului Grosu
Full Article 3 minutes read

„Astăzi în parlament se va juca teatru”. PSRM nu va vota pentru învestirea guvernului Grosu

Partidul Socialiștilor nu va vota în susținerea învestirii guvernului condus de Igor Grosu. Anunțul a fost făcut de către liderul formațiunii, în cadrul unui briefing de presă, care s-a desfășurat cu 30 de minute înainte de ședința plenară a parlamentului din 25 martie. Mai mult, socialiștii nu vor participa nici la ședința legislativului.

Igor Dodon a acuzat președinția și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de cinism.

„Candidatul la funcția de prim-ministru este înaintat de formă. Nu pentru a conduce țara, dar pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate. Pe timp de pandemie, cineva se joacă cu viețile oamenilor. Oamenii mor, iar Maia Sandu continuă să joace teatru și să pună la încercare răbdarea moldovenilor. Care este soluția Maiei Sandu? Să batem iar recorduri negre? (…) Astăzi în parlament se va juca teatru. Ei nu au soluții și nici oameni competenți. PSRM este consecvent și nu va participa la această simulare de învestire a guvernului”, a declarat Igor Dodon.

Liderul PSRM a declarat că ar fi putut să îl voteze pe Igor Grosu ca să demonstreze „incompetența” acestui executiv.

„Mulți au sugerat să îl votăm ca să ne batem joc de el și de Maia Sandu, să le întoarcem farsa, iar apoi să îl demitem peste o lună ca să arătăm cât este de incompetentă echipa. PSRM nu vrea să procedeze ca PAS, nu vrem să facem jocuri. Vrem un guvern competent care să scoată țara din criză, iar apoi să mergem la anticipate”, a mai spus Dodon.

Dodon a precizat că PSRM este pregătit să voteze pentru învestirea unui guvern condus de către Vladimir Golovatiuc, candidatul pe care l-a propus anterior.

***

Amintim că la ora 10:00 va începe ședința plenară a parlamentului, în cadrul căreia premierul desemnat Igor Grosu își va prezenta echipa și programul de guvernare, care se numește „Moldova sănătoasă”. Printre prevederi se numără solicitarea Parlamentului de a declara stare de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 zile, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021.

Este a doua tentativă a legislativului de a învesti un guvern după demisia fostului prim-ministru Ion Chicu. În februarie, președinta țării Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, însă aceasta nu a fost susținută de către deputați. Pe 24 martie, PSRM a atacat la Curtea Constituțională decretul prin care a fost desemnată Natalia Gavrilița.

Potrivit Constituției, după două tentative eșuate de învestire a unui nou legislativ, este dizolvat parlamentului și sunt organizate alegeri legislative anticipate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: