privesc.eu

„Astăzi în parlament se va juca teatru”. PSRM nu va vota pentru învestirea guvernului Grosu

Partidul Socialiștilor nu va vota în susținerea învestirii guvernului condus de Igor Grosu. Anunțul a fost făcut de către liderul formațiunii, în cadrul unui briefing de presă, care s-a desfășurat cu 30 de minute înainte de ședința plenară a parlamentului din 25 martie. Mai mult, socialiștii nu vor participa nici la ședința legislativului.

Igor Dodon a acuzat președinția și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de cinism.

„Candidatul la funcția de prim-ministru este înaintat de formă. Nu pentru a conduce țara, dar pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate. Pe timp de pandemie, cineva se joacă cu viețile oamenilor. Oamenii mor, iar Maia Sandu continuă să joace teatru și să pună la încercare răbdarea moldovenilor. Care este soluția Maiei Sandu? Să batem iar recorduri negre? (…) Astăzi în parlament se va juca teatru. Ei nu au soluții și nici oameni competenți. PSRM este consecvent și nu va participa la această simulare de învestire a guvernului”, a declarat Igor Dodon.

Liderul PSRM a declarat că ar fi putut să îl voteze pe Igor Grosu ca să demonstreze „incompetența” acestui executiv.

„Mulți au sugerat să îl votăm ca să ne batem joc de el și de Maia Sandu, să le întoarcem farsa, iar apoi să îl demitem peste o lună ca să arătăm cât este de incompetentă echipa. PSRM nu vrea să procedeze ca PAS, nu vrem să facem jocuri. Vrem un guvern competent care să scoată țara din criză, iar apoi să mergem la anticipate”, a mai spus Dodon.

Dodon a precizat că PSRM este pregătit să voteze pentru învestirea unui guvern condus de către Vladimir Golovatiuc, candidatul pe care l-a propus anterior.

***

Amintim că la ora 10:00 va începe ședința plenară a parlamentului, în cadrul căreia premierul desemnat Igor Grosu își va prezenta echipa și programul de guvernare, care se numește „Moldova sănătoasă”. Printre prevederi se numără solicitarea Parlamentului de a declara stare de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 zile, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021.

Este a doua tentativă a legislativului de a învesti un guvern după demisia fostului prim-ministru Ion Chicu. În februarie, președinta țării Maia Sandu a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, însă aceasta nu a fost susținută de către deputați. Pe 24 martie, PSRM a atacat la Curtea Constituțională decretul prin care a fost desemnată Natalia Gavrilița.

Potrivit Constituției, după două tentative eșuate de învestire a unui nou legislativ, este dizolvat parlamentului și sunt organizate alegeri legislative anticipate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: