Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a expediat o sesizare la Procuratura Generală. Parlamentarul atrage agenția că pe piața asigurărilor s-ar întâmpla „lucruri îngrijorătoare”. Potrivit acestuia, un acționar care deține oficial 4,99% din compania Moldasig (dreptul la vot suspendat în 2016-2017) a ajuns să controleze 65% din acțiuni (în valoare de peste 45 mln de lei) printr-un „atac raider”.
Deputatul susține că judecătoarea Olesea Țurcan, de la Judecătoria Chișinău cu sediul Râșcani, ar fi emis cu bună știință o încheiere care ar contravine legii, prin care un acționar care deține oficial 4,99% din companie (dreptul la vot suspendat în 2016-2017) a ajuns să controleze 65% din acțiunile Moldasig sau 450 100 de acțiuni, în valoare de peste 45 mln de lei.
Mai mult, deputatul Dumitru Alaiba susține că deține informații, potrivit cărora, pe 9 noiembrie 2020, mai multe persoane, însoțite de agenții de pază a unei agenții private, ar fi intrat în sediul companiei „MOLDASIG” S.A., înlăturând personalul cu funcții de răspundere, și punând alte persoane în aceste funcții (inclusiv dintre cei care ar fi fost implicați în gestiunea păguboasă a altor companii de asigurări cum ar fi „ASITO” S.A.).
„Aceste acțiuni după formă și caracter, par a fi o schemă clasică de preluare ostilă a afacerii (așa-zis atac raider) prin care sunt preluate abuziv și arbitrar acțiunile unei companii, fiind utilizate un șir de scheme frauduloase (inacțiunea sau acțiunile limitate ale regulatorilor, falsificarea documentelor, semnături false, folosirea forţei, sechestrul fizic al companiei, sprijin tacit de la instituțiile de stat care în mod deliberat nu acționează eficient pentru a proteja legislația, utilizarea de hotărâri judecătorești”, susține Alaiba.
Astfel, deputatul i-a cerut procurorului general Alexandr Stoianoglo, să verifice legalitatea acțiunilor judecătoarei Olesea Țurcan, încadrându-le prin prisma prevederilor articolului 307 Cod Penal – Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii. De asemenea, acesta solicită ca Stoianoglo să propună sancționarea disciplinară a judecătorului în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și să analizeze proporționalitatea, eficiența și promptitudinea acțiunilor regulatorului – Comisia Națională a Pieței Financiare, și a depozitarului central, dar și a altor instituții ale statului, sau inacțiunile acestora.
***
Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina noastră de Facebook.