RIA Novosti

Atacatorul din Kazani și-a anunțat planurile acum câteva zile: „Astăzi voi ucide un număr mare de bio-gunoi”

Autorul atacului din Gimnaziul nr. 175 al orașului Kazani, Tatarstan, a anunțat acum câteva zile despre planurile sale. Ilnaz Galeaviev, în vârstă de 19 ani, a scris în canalul său de Telegram că plănuiește să ucidă mai multe persoane, scrie portalul mk.ru pe 11 mai.

„Eu sunt Dumnezeu, vreau să recunoașteți că sunteți robii mei”, a scris acesta și le-a cerut cititorilor ca fiecare dintre ei să ucidă cel puțin 10 persoane, după care să se sinucidă.

„Pe lume nu trebuie să rămâne viețuitoare, este o greșeală a universului”, a completat teroristul, după care a anunțat că trece la fapte.

„Astăzi voi ucide un număr mare de bio-gunoi. Am apărut pe această lume întruchipat în om, ca să scap de voi”, a scris acesta.

Ilnaz Galeaviev a învățat anterior în această instituție de învățământ. Acesta deținea arma legal.

Atacatorul ar fi intenționat să se sinucidă, însă a fost reținut de oamenii legii. Potrivit informațiilor oficiale, au decedat 9 persoane, majoritatea elevi. Alte 20 de persoane sunt spitalizate. În Kazani a demarat o operațiune anti-teroristă, toate școlile au fost închise.

Telegram
Telegram

Copiii care au fost răniți au vârstele cuprinse între 7 și 15 ani. Adulții au 19,50 și 62 de ani. Toți sunt spitalizați.

Anterior, presa a anunțat că sunt doi atacatori, însă informația nu a fost confirmată. Pe 12 mai, în Tatarstan a fost decretată zi de doliu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: