„Au aderat la organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc”. Detalii de la PCCOCS despre dosarul de viol în care fusese vizat Gheorghe Petic
Full Article 3 minutes read

„Au aderat la organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc”. Detalii de la PCCOCS despre dosarul de viol în care fusese vizat Gheorghe Petic

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a publicat detalii despre dosarul celor șase foști și actuali angajați ai Ministerului de Interne, reținuți pe 5 octombrie într-un nou episod al activității ilegale a fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Potrivit procurorilor, cei șase angajați ai Ministerului Afacerilor Interne „au aderat la organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc, recunoscut vinovat, prin Declarația cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului, de control ilegal şi anticonstituţional exercitat asupra instituțiilor publice”.

Astfel, în 2018, aceștia și-au folosit situația de serviciu și au înscenat infracțiunea de comitere a violului de către Gheorghe Petic, fost angajat al Poliției de Frontieră.

„În acest scop, pe lângă abuz de serviciu, aceștia au comis și încălcarea inviolabilității vieții personale, au organizat depunerea de către așa-zisa „victimă” a plângerii false și au determinat-o să facă declarații mincinoase. Prin urmare, au fost prejudiciate nu doar drepturile cetățeanului vizat, ci și imaginea instituției Poliției în fața societății, ceea ce reduce din importanța și valoarea activității polițienești veritabile”, au menționat procurorii PCCOCS.

Potrivit legii, aceste capete de acuzare sunt pasibile de pedepse penale, inclusiv pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 3 la 8 ani. De asemenea, legea prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Procurorii PCCOCS urmează, pe parcursul următoarelor 24 de ore, să înainteze învinuirea persoanelor implicate și să prezinte în instanța de judecată demersurile privind solicitarea aplicării arestului preventiv. Printre aceștia figurează și fostul șef al fostei subdiviziuni vizate în dosar.

„Concomitent, în asemenea cazuri, se purcede și la investigarea acțiunilor persoanei care a făcut denunț și/sau declarații false, fapt aplicabil și în această speță. Reținerile și cele 10 percheziții pe dosar au avut loc cu sprijinul angajaților Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI și Serviciului de Informații și Securitate. În continuare, publicul va fi informat despre desfășurarea investigațiilor pe dosar”, se mai arată în comunicat.

***

Amintim că, mai devreme, SIS a publicat 6 înregistrări care demonstrează că angajații MAI i-au dat indicații presupusei „victime”.

Contactat de NM, Gheorghe Petic s-a declarat „fericit pentru prima oară în ultimii trei ani”. Acesta a precizat că a fost citat la Procuratură și urmează să se prezinte la discuții în după-amiaza de astăzi. De asemenea, Gheorghe Petic a menționat că va apela la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru a se asigura că ceea ce i s-a întâmplat nu se va repeta cu o altă persoană.

Potrivit acestuia, cheltuielile de judecată pe care le-a suportat din cauza dosarului fabricat se ridică la zeci de mii de euro.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: