Libertatea

Au murit în timp ce reparau canalizarea școlii. Ce spun autoritățile despre decesul tragic de la Hâncești – ZdG

Doi angajați ai unui gimnaziu din raionul Hîncești au decedat la locul de muncă, în timp ce încercau să deblocheze sistemul de canalizare al instituției, scrie Ziarul de Gardă. Este vorba despre profesorul de educație fizică și un muncitor auxiliar. Primarul localității a declarat că cei doi ar fi încercat să deblocheze sistemul, care avea defecțiuni, dar s-au prăbușit în bazinul de colectare a deșeurilor lichide produse de cantina gimnaziului.

Anunțul despre decesul a doi angajați, a menționat sursa, a fost făcut pe 8 noiembrie de Gimnaziul Mirești prin intermediul unei poezii semnată de poetul Dorin Dumitriu, fără a se comunica detalii. Fotografiile ce îi prezentau pe cei doi bărbați și poezia au fost însoțite de peste o sută de mesaje de condoleanțe.

Datele poliției și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

Presa locală a scris, cu referire la datele Inspectoratului de Poliție Hîncești, că poliția a fost alertată despre deces pe 7 noiembrie, în jurul orei 14:55. Oamenii legii au fost anunțați că două persoane au căzut într-o groapă de acumulare a deșeurilor, situată în satul Mirești, raionul Hîncești, și nu prezentau semne vitale.

„Conform primelor cercetări, un bărbat, angajat al instituției ca lucrător la salubritate, a coborât în groapa de acumulare a deșeurilor pentru a efectua lucrări de desfundare. În momentul în care a solicitat ajutor pentru a ieși, un coleg de-al său, profesor de Educație Fizică și Sport, s-a apropiat, dar și-a pierdut echilibrul și a căzut în aceeași groapă cu o adâncime de aproximativ 7 metri, umplută cu apă”, a declarat pentru Smile Fm șeful Secției securitate publică a Inspectoratului de Poliție Hîncești.

La fața locului a ajuns un echipaj al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și al Ambulanței. S-a reușit scoaterea celor două persoane, însă acestea au fost declarate decedate.

„În prezent, poliția din Hîncești continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele incidentului, iar cadavrele au fost transportate la expertiza medico-legală pentru a se stabili cauza exactă a decesului”, a adăugat presa locală.

Pentru Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Liliana Pușcașu a confirmat incidentul. Ea a spus că bărbații care au decedat aveau aproximativ 55 și respectiv 52 de ani.

Ce spune primarul localității 

Primarul comunei Mirești, Victor Sinogaci, a declarat că nu-și explică circumstanțele tragediei, în condițiile în care cu doar câteva zile înainte de incident, o mașină de salubrizare a curățat sistemul de canalizare.

„Miercuri am fost contactat de doamna directoare (Elena Crețu, n.r) că țeava este înfundată. (…) Am spus că de ce mașina aceea care a fost nu și-a făcut treaba până la capăt: ai pompat apa, pune furtunul în țeavă și suflă. Sunt niște cerințe pe care ei ar trebui să le facă normal. Doamna directoare, împreună cu toți auxiliarii care au fost acolo, au ieșit să vadă unde ar fi blocajul, ca să chemăm excavatorul. (…) Au luat un furtun și l-au băgat în țeavă”, a comunicat primarul.

Oficialul a mai spus că fântâna nu ar avea 7 metri, ci în jur de 3-4 metri, iar prima persoană care a intrat în fântână, angajatul auxiliar al gimnaziului, care era și soțul fostei directoare a instituției de învățământ, Mihail Talpă, ar fi reușit să desfunde țeava. Acesta ar fi intrat repetat în fântână după câteva minute, moment în care s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut.

„Posibil că în acele țevi era ceva gaz”, a menționat primarul. Astfel, în ajutorul lui a sărit profesorul de educație fizică, Veniamin Bodrug, care însă a căzut și el.

Întrebat dacă acea canalizare a avut defecțiuni și anterior, oficialul a spus că „ceva este o problemă”.

Victor Sinogaci a declarat că nu știe dacă tragedia ar fi putut fi prevenită.

„Acum va trebui să escavăm, să vedem unde este problema. Ea acum funcționează. Va trebui să mă duc la Consiliul raional, să facem un demers să vină să verifice, să nu se mai repete. (…) A fost un ceas rău. A fost un blocaj, iar ca și consecință, două persoane au decedat. Puteam eu să fiu în locul profesorului de educație fizică”, a comunicat primarul Sinogaci.

Precizările Direcției Învățământ Hîncești

Valentina Tonu, șefa Direcției Învățământ Hîncești, a afirmat că „situațiile în care angajații unei instituții sunt angajați în lucrări de acest gen sunt mai dese, spre regret”.

„Instituțiile sunt într-un mare deficit de buget, nu au persoane care nemijlocit ar trebui să presteze asemenea servicii și ca rezultat, când se produc disfuncțiile respective, fiecare caută să le soluționeze cu mijloacele și posibilitățile pe care le dețin. Mireștiul este un sat mai mic, cu 120 de copii (…)”, a declarat Valentina Tonu.

Funcționara a mai spus că direcția raională de profil nu a cunoscut despre problemele sistemului de canalizare de la gimnaziu.

„Fiecare instituție este instituție publică. Atunci când se confruntă cu deficiențe financiare, ei scriu demersuri, solicită. Avem componenta raională și alocăm resurse prioritar acolo unde trebuie să lichidăm unele situații critice care se creează. Despre ceea ce era în acel gimnaziu, nu am fost niciodată informați. Din ceea ce am aflat după, ei apelau și la serviciile Primăriei, pentru că Primăria de mai multe ori a solicitat mașina care a venit și a desfundat”, a mai precizat șefa Direcției.

Întrebată dacă consideră sistemul de canalizare un potențial pericol pentru elevi, Tonu a declarat că „doar specialiștii pot să se pronunțe”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: