Au prezentat drept fapt opinia lui Putin despre „demilitarizarea” Ucrainei, apoi s-au plâns că au primit amendă. Decizia instanței în dosarul RTR Moldova
Full Article 4 minutes read

Au prezentat drept fapt opinia lui Putin despre „demilitarizarea” Ucrainei, apoi s-au plâns că au primit amendă. Decizia instanței în dosarul RTR Moldova

Reprezentanții Consiliului Audiovizualului au anunțat că au obținut un nou câștig de cauză cu privire la modul de reflectare a agresiunii militare asupra Ucrainei. Câștigul a avut loc, potrivit instituției, după ce postul RTR Moldova s-a plâns pe Consiliul Audiovizualului care, pe 2 martie 2022, a decis sancționarea cu o amendă de 5 000 lei și șase avertizări publice pentru lipsa rigorii și acurateței, a echilibrului, dar și pentru amestecul dintre fapte și opinii în știrile difuzate în perioada 24-27 februarie 2022 despre invadarea Ucrainei de Federația Rusă.

Potrivit Consiliului, pe 24 februarie 2022, în cel puțin două știri s-a atestat intercalarea dintre fapte și opinii, precum și lipsa de imparțialitate în prezentarea informației.

Opinia lui Vladimir Putin despre demilitarizarea Ucrainei ca urmare a solicitărilor autorităților republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk, a fost prezentată ca fapt, știrea fiind construită în baza declarațiilor președintelui rus, date drept fapte incontestabile”, au comunicat reprezentanții Consiliului.

Instituția a mai spus că în calitate de replică este prezentată informația că Vladimir Zelenski nu dorește război.

În știre Vladimir Putin își argumentează „operațiunea militară specială” drept o acțiune inevitabilă pentru a opri extinderea NATO, iar despre Vladimir Zelenski se spune că a decis să rupă relațiile diplomatice cu Moscova, deoarece Rusia a atacat infrastructura țării. Sursa știrii a fost Ministerul rus al Apărării care a confirmat, în același timp, lovituri asupra aerodromurilor și infrastructurii militare din Donbass. Deși a fost prezentă o opinie a președintelui ucrainean, aceasta a fost dezechilibrată ca timp alocat și ca tonalitate, fapt ce nu a dat știrii caracterul de imparțialitate”, au comunicat reprezentanții Consiliului.

În altă știre difuzată pe 25 februarie 2022, potrivit instituției, au fost atestate fapte amestecate cu opinii și concluzii subiective, dezechilibrând informația și inducând ideea ca Ucraina nu ar fi importantă, în contextul demersurilor președintelui ucrainean către comunitatea internațională, și prezentând Federația Rusă la un nivel net superior.

Jurnalistul a afirmat că nimeni nu vrea să intre într-un conflict armat cu Rusia din cauza Ucrainei, aceasta fiind o opinie subiectivă, fără acoperire factologică”, au adăugat reprezentanții Consiliului.

În alt caz se menționează că RTR Moldova nu a precizat sursa înregistrărilor preluate într-o știre difuzată pe 25 februarie despre impunerea de noi sancțiuni Federației Ruse de SUA și Japonia. Instituția a declarat că afirmațiile reporterei au fost preluate din Federația Rusă, fără a se interveni în niciun fel în conținut și fără a fi marcat materialul ca preluat.

În același timp, RTR Moldova a recurs la omisiune în programele difuzate în perioada monitorizată. În ediția specială a buletinului informativ, care a constituit un text pe banda de știri în partea de jos a ecranului, publicul nu a fost anunțat despre ce se întâmplă în țara vecină. O știre a vizat închiderea spațiului aerian al Moldovei „în legătură cu situația din Ucraina”, iar un fals distribuit de post s-a referit la un mesaj pe care l-au primit „câțiva cetățeni” ai Republicii Moldova prin SMS despre o posibilă mobilizare militară. Această prezentare nu a contribuit la formarea unei opinii libere despre ceea ce se întâmpla în Ucraina începând cu ziua de 24 februarie 2022″, a comunicat instituția.

Astfel, Consiliul Audiovizualului a anunțat că a obținut câștig de cauză în prima instanță pe 13 iunie 2023, când Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, s-a pronunțat pe decizia din 2 martie 2022 a autorității de reglementare față de „TV-Comunicații Grup” SRL, fondatoarea postului de televiziune „RTR Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: