(VIDEO) Cum transformă România deșeurile din Moldova în profit. Ar putea face și Moldova la fel?

La Buzău, în România, funcționează cea mai mare fabrică de reciclare a deșeurilor din Europa de Est. Anual, aici sunt procesate peste 500.000 de tone de gunoi — inclusiv din Republica Moldova. Doar anul trecut, din Moldova au fost transportate la Buzău aproximativ 420 de tone de agenți frigorifici, 11 tone de lămpi și 60 de tone de televizoare și monitoare vechi.

Fabrica este structurată pe trei fluxuri de reciclare: sticlă, plastic și echipamente electronice. Din aceste deșeuri se obține materie primă valoroasă, folosită inclusiv în industria aerospațială.

Un sistem similar ar putea fi dezvoltat și în Republica Moldova. Potrivit estimărilor specialiștilor, un astfel de proiect ar necesita investiții de aproximativ 20 de milioane de euro. Planul ar include echipamente pentru colectare manuală, un sistem digital de management și stații de sortare, numărare și compactare.
Mai multe detalii — în reportajul NM.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: