Autoritatea electorală de la Comrat ignoră poliția și CEC-ul? Sesizările despre încălcările candidaților la funcția de bașcan rămân fără răspuns
Full Article 3 minutes read

Autoritatea electorală de la Comrat ignoră poliția și CEC-ul? Sesizările despre încălcările candidaților la funcția de bașcan rămân fără răspuns

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia nu a răspuns, deocamdată, scrisorilor CEC a Republicii Moldova și Inspectoratului General de Poliție (IGP), prin care au atras atenția asupra încălcărilor depistate în campania electorală din Găgăuzia. Autoritatea urma să examineze scrisorile și să răspundă autorităților de la Chișinău în cadrul ședinței din 11 mai. Totuși, ședința nu a avut loc, din lipsă de cvorum.

Reamintim că CEC a Republicii Moldova a atras atenția, în scrisoarea sa, asupra încălcării finanțării campaniei electorale din Găgăuzia. Se întâmplă după ce în rapoartele financiare ale candidaților la funcția de bașcan au fost indicate donații în numerar unice de peste 11,5 mii lei, ceea ce încalcă Codul Electoral al Republicii Moldova. De asemenea, CEC a Moldovei a atras atenția asupra faptului că mai mulți interpreți străini ar milita pentru candidatul din partea Partidului „ȘOR”, Eugenia Guțul. Vorbim despre cântăreții ruși Nikolai Baskov, Philip Kirkorov și Stas Mihailov.

De asemenea, IGP a sesizat CEC al Găgăuziei despre încălcările comise de Partidul „ȘOR”. Printre acestea se numără mita și transportul alegătorilor.

Solicitată de NM, secretara CEC a Găgăuziei, Aliona Ghiumiușliu, a declarat că Comisia ar putea să se întrunească într-o nouă ședință pe 13 mai. Ea a subliniat că autoritatea a declarat oficial că în timpul finanțării nu au fost admise încălcări, întrucât Codul Electoral din Găgăuzia nu prevede o limită de 11,5 mii lei pentru donațiile în numerar către un candidat.

„Am vorbit până acum doar despre finanțare, nu am prezentat o poziție oficială în alte puncte”, a adăugat Aliona Ghiumiușliu pentru NM.

Între timp, secretarul general al Platformei „Demnitate și Adevăr”, Liviu Vovc, a anunțat că a depus astăzi un denunț la Centrul Național Anticorupție, în care a solicitat exercitarea acțiunilor de urmărire penală în mod de urgență și tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de încălcările admise în timpul campaniei electorale din Găgăuzia.

„Noi considerăm că Legea trebuie să fie în capul mesei și nimeni nu poate fi mai presus de ea”, anunță Vovc.

Precizăm că IGP a făcut recent publice imagini video și audio din timpul perchezițiilor desfășurate pe 7 mai în cadrul dosarului privind coruperea alegătorilor din Găgăuzia de către de către reprezentanții Partidului „ȘOR”. Potrivit oamenilor legii, începând cu luna martie, concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună știință mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii. Pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei. Formațiunea politică a negat veridicatea probelor video ș audio prezentate de poliție, catalogându-le drept „trucate”.

Amintim că, pe 30 aprilie, în Găgăuzia a avut loc primul tur al alegerilor pentru funcția de bașcan. În turul doi au avansat candidatul Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul, şi candidatul independent susținut de Partidul Socialiștilor (PSRM), Grigorii Uzun. Al doilea tur al alegerilor din Găgăuzia va avea loc pe 14 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: