Facebook/Vasile Tofan

Autoritățile s-au răzgândit? Doctoranda chineză Meiling Yao își câștigă dreptul de ședere în Moldova după un apel pe Facebook

Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) a refuzat solicitarea de prelungire a permisului de ședere în Republica Moldova depus de o cetățeancă chineză. Este vorba despre Meiling Yao, care urmează să-și susțină teza de doctorat la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), la sfârșitul acestei veri, și ajută vinificatorii autohtoni să navigheze mai ușor piața din China. Cazul a fost făcut public de antreprenorul Vasile Tofan pe pagina sa de Facebook, pe 25 iulie. Ulterior, IGM a anunțat că, în urma analizării dosarului lui Meling Yao, s-a constatat că există „elemente suplimentare” care pot fi adăugate la acesta și vor permite prelungirea permisului de ședere. Astfel, Meiling Yao a fost invitată la sediul IGM pentru rezolvarea situației. 

Potrivit lui Tofan, Meiling Yao, împreună cu soțul ei, Fei Wang, locuiesc în Republica Moldova din 2016. Cuplul are o fetiță pe nume Nina Yao, care a venit pe lume în țara noastă.

Meiling Yao a făcut a făcut un masterat în fizică la Universitatea de Stat din Moldova. A finalizat acest ciclu al studiilor superior cu media 9,25. Ulterior, a început studiile de doctorat la UTM. Către sfârșitul verii, aceasta urmează să-și susțină teza de doctorat – „Studiul diversității microbiologice la trei soiuri de struguri din trei regiuni din Moldova”.

E printre puținii doctoranzi de la noi care fac cercetări fundamentale. Este pasionată de subiecte la intersecția de genetică, big data și vinificație. Este la fel de comfortabilă cu MATLAB, SPSS, ANOVA, t-test, p-value, cât și cu monoterpeni, phenoli, fermentare malolactică și Feteasca Neagră. În timpul liber, pe langâ experimentele științifice, ajută vinificatorii noștri să navigheze mai ușor piața din China. Pe langâ toate, familia Yao-Wang vorbește română mai bine ca mulți concetățeni ai noștri”, a menționat Vasile Tofan pe Facebook.

În data de 25 iulie, Meiling Yao a aflat că solicitarea ei de prelungire a permisului de ședere în Republica Moldova a fost refuzată. „Sunt sigur că funcționarii de la Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne au tot felul de motive tehnice să o facă. Pentru că „așa e procedura”. O ștampilă ne la locul ei. Un virament nespecificat corect. O apostilă lipsă. Nu cunosc toate detaliile. Cert e că Meiling, Fei si Nina vor trebui să părăsească Moldova. Pentru a încerca, de la distanță, să reintre cu o viză turistică. Ca Meiling să-și poată susține examenul de doctorat pe 21 august”, a adăugat el.

Vasile Tofan a menționat că, în calitate de stat mic, Republica Moldova trebuie să fie „cea mai deschisă țară din regiune” pentru a fi prosperă. Acest lucru, a menționat el, se începe cu simplificarea condițiilor de muncă și ședere pentru străini, în special cei calificați.

IGM cunoaște cel mai bine care sunt barierele. Inițiativa trebuie să vină de la ei cum acestea pot fi simplificate la maxim. Trebuie să schimbăm paradigma de la cum „ne apărăm de 30 mii de sirieni”, la cum atragem și păstrăm minți luminate în Moldova, care să lucreze pentru binele țării noastre, ca Meiling. Chiar e atât de complicat?”, a adăugat acesta.

Reacția IGM

După publicația lui Vasile Tofan, Inspectoratul General pentru Migrație a anunțat că Meiling Yao este invitată pe 26 iulie la sediul IGM cu documente suplimentare pentru reanalizarea situației. „Prezența doamnei M. Y. la IGM este urmarea autosesizării autorității în cauză, la cele discutate în spațiul public din Republica Moldova”, a precizat instituția.

IGM a declarat că, în urma reanalizării dosarului femeii, s-a stabilit că în cazul lui Meiling Yao, există „elemente suplimentare” care pot fi adăugate la acesta și care oferă posibilitatea prelungirii dreptului de ședere în Republica Moldova.

Constatarea a fost făcută urmare unei convorbiri telefonice realizată în cursul zilei de 25 iulie dintre angajații IGM și persoana în cauzǎ, care a clarificat mai multe situații favorabile doamnei M.Y. și care nu erau comunicate anterior IGM. În data de 26 iulie, echipa IGM, la sediul autorității îi va prezenta doamnei M. Y. variantele legale de care poate beneficia pentru a obține prelungirea permisului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova”, a comunicat IGM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: