„Avem un singur scop – să păstrăm contractul cu Gazprom”. Spînu, despre alocarea unui miliard de lei către Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

„Avem un singur scop – să păstrăm contractul cu Gazprom”. Spînu, despre alocarea unui miliard de lei către Moldovagaz

Autoritățile de la Chișinău nu intenționează să rezilieze contractul cu Gazprom și nici nu încearcă să ofere motive gigantului rusesc pentru a lua o astfel de decizie. Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în studioul NewsMaker, după decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) potrivit căreia Moldovagaz a primit un împrumut în valoare de 1,05 miliarde lei de la Energocom, notează NM.

„Nu am spus niciodată că vrem să reziliem contractul cu Gazprom. Am alocat 1 miliard de lei companiei, deținută în proporție de 65% de Gazprom, pentru a nu-i oferi Gazprom un singur motiv să rezilieze contractul și să lase cetățenii fără gaz”, a spus Spînu.

Vicepremierul dă asigurări că asigurarea populației cu gaze naturale și electricitate este principala prioritate a autorităților.

„Dacă Gazprom furnizează 100% gaze Moldovei în noiembrie, atunci Moldovagaz va putea rambursa împrumutul”, a adăugat el. „Dacă nu vor, atunci, după părerea mea, s-ar putea să nu-și dorească acest lucru din cauza scăderii prețului gazelor sau pentru a face presiuni asupra cetățenilor de pe malul drept sau din stânga Nistrului”, a subliniat el.

Vicepremierul declară că concernul rus ar trebui să invoce adevăratele motive pentru care reduce livrările de gaze în Moldova. Potrivit lui Spînu, „motivele” anunțate în prezent de Gazprom sunt „mai degrabă un fel de scuze”.

„Care este scopul acestor acțiuni? Ce vor să demonstreze? De ce fac asta? Evident că dintr-un anumit scop. Dar dacă e un alt scop decât cel comercial, să o spună, ca toți cetățenii să știe din ce cauza ei au mai puțin gaz și mai puțină energie electrică”, a declarat Andrei Spînu.

Reamintim că pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că ar putea opri complet furnizarea de gaze către Moldova dacă Moldovagaz nu plătește suma necesară pentru gaz până pe 20 octombrie. Concernul rus a mai avertizat că ar putea „în orice moment” să rezilieze contractul cu compania moldovenească „din cauza unei încălcări grave a termenelor” pentru încheierea unui acord privind datoria istorică a Moldovagaz.

Pe 19 octombrie, Spînu a anunțat că, în conformitate cu decizia CSE, Întreprinderea de Stat „Energocom” va împrumuta Moldovagaz cu 1,05 miliarde lei fără aprobarea prealabilă a consiliului de administrație al companiei. Banii sunt necesari pentru ca Moldovagaz să plătească Gazprom pentru gazul furnizat Moldovei în septembrie și prima jumătate a lunii octombrie. Pe 20 octombrie, grație intervenției Guvernului, Moldovagaz și-a onorat plata față de Gazprom pentru consumul de gaze din septembrie și avansul pentru octombrie.

Energocom, conform acordului, trebuie să primească drept gaj o cotă de 100% a Moldovagaz în capitalul autorizat al Moldovatransgaz, împreună cu toate activele trecute în dispoziția companiei, adică sistemul de transport al gazelor din țară.

Perioada de rambursare a creditului este 1 mai 2023, iar dobânda corespunde ratei de bază a Băncii Naționale (21,5% pe an).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: