Avertizarea Băncii Mondiale: „Reducerea vârstei de pensionare se va solda cu pensii mai mici”
Full Article 2 minutes read

Avertizarea Băncii Mondiale: „Reducerea vârstei de pensionare se va solda cu pensii mai mici”

Banca Mondială este profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a mai multor legi. Potrivit unei declarații publice publicate pe 21 decembrie, inițiativele „inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani”.

Reprezentanții Băncii Mondiale s-au referit la progresele înregistrate anterior în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor personale în Republica Moldova pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție, și soliditatea sectorului financiar.

„Reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei. În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură”, se arată în declarație.

Totodată, experții de la Banca Mondială atrag atenția că modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale subminează verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității. Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit.

„În final dar nu și în ultim rând, abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor R. Moldova”, se mai arată în comunicat.

***

Reacția vine după ce, în cadrul ultimei ședințe a legislativului din această sesiune, care s-a desfășurat pe 16 decembrie, deputații socialiști, cei ai fracțiunii Partidul „ȘOR” și cei neafiliați care au părăsit Pro Moldova, au adoptat mai multe legi criticate de opoziția parlamentară. Președintele în exercițiu Igor Dodon le-a promulgat. Printre acestea se numără așa-numita „lege a miliardului”, cea privind reducerea vârstei de pensionare, legile privind statutul Găgăuziei și legea privind funcționarea limbilor.

Anterior, și reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, a criticat legile adoptate și a menționat că „implementarea inițiativelor legislative, aprobate de Parlamentul R. Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a țării”.

Mai multe detalii despre ceea ce s-ar putea întâmpla dacă se va reduce vârsta de pensionare, dar și despre alte inițiative controversate ale autorităților, puteți citi în interviul NM cu Anna Akhalkatsi, directorul Biroului Băncii Mondiale în Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: