bzi.ro

Avertizări pe telefon despre situații de urgență și dezastre: Moldova se va împrumuta de la Banca Mondială

Reprezentanții Parlamentului au comunicat, pe 5 martie, că locuitorii Republicii Moldova vor primi avertizări despre situații de urgență și dezastre direct pe telefonul mobil. Pentru acest lucru, va fi instalat un sistem național de avertizare publică, bazat pe telefonie mobilă. Acesta va permite trimiterea rapidă a avertismentelor de urgență. Pentru dezvoltarea sistemului sunt prevăzute 5 milioane de dolari. În acest sens, Moldova se va împrumuta de la Banca Mondială. Împrumutul total va fi de 40 de milioane de dolari. Conform Parlamentului, termenul de implementare a proiectului va fi de cinci ani.

„Va fi instalat și operaționalizat un sistem PWS cu acoperire națională, bazat pe telefonie mobilă. Acesta va permite diseminarea imediată a avertismentelor de urgență, ceea ce va avea drept rezultat salvarea vieților și reducerea pierderilor materiale”, au comunicat reprezentanții Parlamentului.

Potrivit sursei, pentru dezvoltarea sistemului de avertizare publică sunt prevăzute 5 milioane de dolari.

În acest sens, membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe au examinat „proiectul de ratificare a Acordului de împrumut dintre Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea Proiectului de susținere a managementului riscurilor de dezastre și rezilienței Republicii Moldova”: „Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Proiectului de susține a managementului riscurilor de dezastre și rezilienței a Republicii Moldova urmează a fi ratificat de Parlament”.

În total, conform Parlamentului, „țara noastră va beneficia de un împrumut din partea Băncii Mondiale de 40 de milioane de dolari SUA, acordat la condiții avantajoase”.

Se menționează că, din acest împrumut, 22,5 milioane de dolari vor fi folosite pentru achiziționarea de vehicule de intervenție de urgență și alte echipamente, precum containere de căutare, salvare și logistică, care vor fi folosite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Alte 1,5 milioane de dolari sunt destinate pentru pregătirea comunitară pentru situații de urgență.

6 milioane de dolari vor fi investite în îmbunătățirea serviciilor hidrometeorologice. „Astfel, vor fi modernizate sistemele de observare hidrometeorologică, iar la Serviciul Hidrometeorologic de Stat vor fi instalate sisteme de vizualizare a prognozei și stații de lucru meteorologice”, au comunicat reprezentanții Parlamentului.

Proiectul mai include o componentă „care se referă la acordarea de sprijin pentru politici, măsuri de reglementare și studii tehnice pentru a evalua și a gestiona mai bine pericolele naturale și riscurile legate de climă”. Două milioane de dolari sunt destinate pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru reducerea riscului seismic, precum și a metodologiei naționale pentru hărțile de risc seismic și de dezastru atât pentru fondul de locuințe rezidențiale, cât și pentru clădirile publice.

Împrumutul va trebui rambursat complet în termen de 30 de ani. Acesta include o perioadă de grație de 5 ani. Rambursarea urmează a fi efectuată semianual.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Коллаж

Tragedii în Orhei și Florești: Doi frați și un copil de 12 ani s-au înecat într-o singură zi 

Trei persoane, dintre care doi copii, și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore în bazinele acvatice din Republica Moldova, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul caz a fost înregistrat pe 21 iulie, în apropierea localității Trifănești, raionul Florești. Un băiat de 12 ani s-a înecat în râul Căinar, după ce a căzut în apă în timpul jocului. Corpul neînsuflețit al copilului a fost scos la mal de către localnici, înainte de intervenția serviciilor specializate. Circumstanțele exacte ale tragediei urmează să fie stabilite.

Un alt incident s-a produs în noaptea de 21 iulie, în satul Chiperceni, raionul Orhei, unde doi frați – unul de 20 de ani și altul de 12 ani – s-au înecat în timp ce pescuiau la un iaz din localitate. Dispariția lor a fost semnalată de un prieten, care a găsit pe mal lucrurile personale ale acestora. Salvatorii și scafandrii IGSU au intervenit la fața locului. În dimineața zilei de 22 iulie, a fost găsit corpul tânărului de 20 de ani. Căutările minorului dispărut continuă.

IGSU îndeamnă oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și supravegheate da salvamari. Totodată, amatorii de pescuit sunt rugați să aleagă locuri autorizate și sigure, departe de curenți puternici, diguri sau baraje. Părinții sunt rugați să acorde o atenție sporită copiilor și să nu îi lase nesupravegheați în apropierea apelor.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2025, 34 de persoane, dintre care 6 minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: