Avionul în care se afla opozantul rus Andrei Pivovarov a fost reținut cu câteva minute înainte de decolare
Full Article 2 minutes read

Avionul în care se afla opozantul rus Andrei Pivovarov a fost reținut cu câteva minute înainte de decolare

Opozantul rus Andrei Pivovarov a fost reținut în orașul Sankt Petersburg, cu câteva minute înainte ca avionul în care se afla să decoleze spre Varșovia, scrie Meduza. Pivovarov este fostul director executiv al fundației „Open Russia”, care a fost declarată în Rusia organizație „nedorită”.

„Avionul a fost oprit chiar înainte de decolare. La bord a urcat un grup de polițiști și angajați ai Serviciului Federal de Securitate, după care mi s-a spus că sunt în urmărire”, a declarat Pivovarov pentru «Эхo Москвы».

Pivovarov a fost scos din avion și i s-a interzis să utilizeze telefonul. Potrivit surselor agenției ТАСС, Pivovarov a fost dus la audieri în dosarul penal privind implicarea într-o „organizație nedorită”. O sursă anonimă a declarat pentru agenția «Интерфакс», că pe numele acestuia urmează să fie inițiat un dosar penal.

Pe 27 mai, „Open Russia” și-a sistat activitatea și și-a închis toate filialele. Pivovarov a explicat decizia prin faptul că membrii orgazaniției riscă să fie urmăriți penal.

„În curând sunt alegeri, iar autoritățile sunt gata de orice, numai să nu admită politicieni independenți. Duma de Stat adoptă o lege, în conformitate cu care, susținătorii organizației pot fi condamnați la 6 ani de detenție pentru convingeri politice. Nu avem nevoie de noi dosare penale împotriva susținătorilor noștri”, a scris Pivovarov pe Facebook.

În aprilie 2017, Procuratura Generală a Rusiei a declarat „nedorite” pe teritoriul Rusiei trei organizații neguvernamentate străine, inclusiv „Open Russia”, înregistrată în Marea Britanie de către Mihail Hodarkovski.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: