Andrei Mardari / NewsMaker

Avocații lui Dodon anticipează un proces inechitabil: „Niciunul din personalul justiției nu va îndrăzni să-și exprime o părere diferită”

Dosarul penal împotriva fostului președinte Igor Dodon este construit în așa fel încât nimeni din justiție să nu îndrăznească să-și exprime o altă părere. Acuzația de îmbogățire ilicită poate fi aplicată împotriva oricui. Declarațiile au fost făcute de avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu, pe 25 mai, la emisiunea „Alternativa” de la TV8

Avocatul a spus că apărarea se pregătește pentru o eventuală prelungire a perioadei de arest de 30 de zile și că Dodon a fost deja audiat în acest dosar.

„Poziția noastră, care a fost oficializată în protocol, este că Dodon nu-și recunoaște vinovăția. Am afirmat clar că aici este mai multă politică decât încercări de a ajunge la fundul adevărului sau de a face dreptate. Acest lucru reiese din măsurile care au fost luate împotriva lui. De exemplu, detenția. Nu înțelegem o asemenea atitudine față de fostul președinte, și chiar față de orice altă persoană, într-o situație în care acesta este deja urmărit penal într-un alt dosar. Persoana nu a încercat să părăsească țara, a spus deschis că va rămâne aici și își va apăra poziția”, a declarat Posturusu.

Potrivit acestuia, procesul de „demonizare și dezumanizare” a lui Dodon este în derulare în mass-media.

„Ne uităm deja la un astfel de proces, o persoană a fost acuzată, iar restul este o chestiune de tehnică. E multă politică, iar cazul este construit în așa fel, încât niciunul din personalul justiției nu va îndrăzni să-și exprime o părere diferită față de acest caz. O acuzație de îmbogățire ilicită se poate aplica oricărui procuror și judecător care încearcă să iasă din aluatul trasat la nivel politic”, crede avocatul.

***

Amintim că pe 24 mai curent, Procuratura Generală a anunțat că pe numele lui Igor Dodon a fost deschis un dosar de corupere pasivă, îmbogățire ilegală, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Investigația ține de o înregistrare video în care Dodon a primit o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc. În dosarul «despre sacoșă» este vizat nu doar Dodon, ci și intermediarii.

Totodată, în timpul perchezițiilor în casa lui Dodon, a fost depistată o sumă mare de bani, obiecte de lux și o recipisă pentru suma de 25 mii de euro. Perchezițiile au durat 12 ore.

Procurorii au cerut pe 25 mai arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile a ex-președintelui Igor Dodon.

Dosarul penal al lui Dodon este gestionat de câțiva procurori. Unii dintre aceștia au ajuns deja în vizorul presei. S-a constatat că procurorul Petru Iarmaliuc, care la 24 mai a efectuat perchezițiile în locuința lui Dodon, a candidat pentru funcția de deputat pe lista unui partid politic.

Pe 26 mai, Judecătoria Ciocana va examina demersul Procuraturii Anticorupție privind măsura de arest preventiv pentru un termen de 30 de zile în privința lui Igor Dodon. Ședința va începe la ora 10:00.

Igor Dodon este primul președinte al Republicii Moldova reținut pentru 72 de ore.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: