Avocații luptă pentru eliberarea lui Topală, după extrădarea din Belgia. Mandatul de arestare, contestat la Curtea de Apel
Full Article 2 minutes read

Avocații luptă pentru eliberarea lui Topală, după extrădarea din Belgia. Mandatul de arestare, contestat la Curtea de Apel

Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile în privința fostului șef al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a fost contestat de către avocați la Curtea de Apel Chișinău. Este pentru a treia oară când apărătorii lui Topală recurg la aceste acțiuni, informează Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pe 4 noiembrie.

În seara de 3 noiembrie, fostul șef al CFM a fost extrădat autorităților de la Chișinău, în baza mandatului de arestare din 29 iulie 2021.

Urmare a extrădării, acesta a fost escortat de Poliție la sediul PCCOCS. Iurie Topală este învinuit de procurori de abuz în serviciu, în perioada anilor 2015-2019, care a cauzat un prejudiciu estimat de întreprindere la 250 milioane lei.

Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a acestuia a fost contestat de către avocați la Curtea de Apel Chișinău, acum pentru a treia oară.  Investigațiile pe dosar continuă, în vederea accelerării trimiterii lui în judecată, timp în care persoana se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

***

Amintim că Iurie Topală este cercetat penal pentru fraudă, delapidarea averii străine, coruperea activă, abuzul de putere sau abuzul de serviciu. La data de 11 ianuarie curent, autoritățile belgiene l-au reținut pe Iurie Topală la aeroportul „Gosselies – Charleroi” din Belgia.

Suma constatată a prejudiciului în acest stadiu pe dosarul în cadrul căruia sunt investigate faptele învinuitului este de 250 milioane lei.

Iurie Topală a fost directorul CFM în perioada 2015-2019.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: