Avocat: Marina Tauber e ținută la subsol, în condiții inumane în Penitenciarul nr. 13
Full Article 3 minutes read

Avocat: Marina Tauber e ținută la subsol, în condiții inumane în Penitenciarul nr. 13

Avocații vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, invocă un șir întreg de abuzuri comise de procurorii anticorupție și cer să fie primiți în audiență de noua șefă a acestei instituții, Veronica Dragalin. Potrivit lor, dosarul respectiv „este cusut cu ață albă”, la indicația reprezentanților PAS, iar plasarea Marinei Tauber în Penitenciarul 13 îi conferă statut de deținut politic. Tototată, ei au spus că Tauber se află în celulă, la subsol, „în condiții inumane”.

În cadrul unei conferințe de presă, avocații au explicat că reținerea, apoi plasarea Marinei Tauber în arest în penitenciar, precum și învinuirile care i se aduc nu au acoperire juridică și legală. Potrivit lor, nici procurorii, nici judecătorii nu au ținut cont de argumentele apărării și depozițiile martorilor, ceea ce confirmă că motivul real care stă în spatele acestor decizii este unul strict politic.

Potrivit avocatului Aureliu Colenco, în cele 30 de zile în care Marina Tauber se află în izolare totală în Penitenciarul 13, nu a fost audiată niciodată. Singurii care s-au întâlnit cu ea au fost avocații.

Nicio probă are a fost anexată la dosar nu denotă direct sau indirect că doamna Marina Tauber are vreo tangență cu învinuirile care i se aduc. În plus, deși știa că va fi reținută, ea s-a întors în țară. Acest lucru denotă că persoana nu se eschivează și nu fuge de urmărirea penală. Asistăm la faptul când o femeie, căreia i se incriminează o infracțiune, care prevede și amendă, se află în Penitenciarul nr. 13 (…) Faptul că Marina Tauber se află în celulă, la subsol, în condiții inumane, ne duce la concluziei că astfel ei i se închide gura și este un deținut politic”, a spus Colenco.

Avocatul Denis Calaida a adăugat că, deși avocații prezintă probe, acestea sunt ignorate în totalitate de magistrați.

Deciziile luate de magistrați sunt abstracte și teoretice, fără a avea vreo legătură cu acțiunile clientei noastre”, a spus Denis Calaida.

Avocații au mai spus că prin aceste acțiuni, puterea urmărește scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii și suprimarea opoziției, pentru a împiedica eventuale acțiuni de protest.

Anterior, reprezentanții guvernării cât și președinta Maia Sandu a declarat că singura ei dorință este ca procesul să fie unul corect și transparent, astfel încât să  nu trezească semne de întrebare despre credibilitatea actului de justiție, despre democrație.

Marina Tauber a fost reținută pe 21 iulie, după ce deputații au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: