Avocații Marinei Tauber susțin că deputata ar putea obține statutul de deținut politic
Full Article 3 minutes read

Avocații Marinei Tauber susțin că deputata ar putea obține statutul de deținut politic

Avocații Marinei Tauber spun că parlamentara ar putea obține, în baza dosarului în care este cercetată, statutul de deținut politic. Declarațiile au fost făcute de apărare după ce instanța a decis astăzi, 16 august, să prelungească, cu 20 de zile, arestul Marinei Tauber în Penitenciarul nr.13.

Avocații vicepreședintei Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, pusă sub învinuire pe două capete de acuzare, califică dosarul în care figurează clienta lor drept unul „politic”, cu „represalii politice”. Ei spun că în baza acestuia Tauber ar putea obține statutul de „deținut politic”, or, spune apărarea, aleasa poporului ar fi fost încarcerată în mod „abuziv”. Cei doi avocați care o apără în instanță pe Marina Tauber s-au arătat nedumeriți de decizia instanței, care le-a respins cererea și au trimis-o, astfel, pe Tauber, din nou în penitenciar.

„Din păcate ne scapă argumentele de fapt și de drept care justifică soluția instanței, care de o manieră mecanică a preluat pretinsele argumente ale acuzării de stat și a ignorat total poziția apărării. Alegațiile invocate de acuzatorul de stat în demersul său sunt nefondate. Ca esență este o narațiune a unor evenimente fără vreo legătură de cauză-efect. În contextul dat nu este clar rolul legii penale, nu este clară practica Curții Europene, când o persoană poate fi încarcerată abuziv. Iar în contextul în care Marina Tauber este un deputat activ al opoziției, se poate impune justa concluzie că este un dosar politic, cu represalii politice și Marina Tauber poate primi calificativul de deținut politic în baza acestui dosar”, au declarat avocații apărării.

Apărarea declară că va contesta decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la Curtea de Apel. Potrivit lor, procesul de astăzi „nu a fost unul echitabil”, iar acuzarea nu ar fi venit cu probe noi, care să justifice necesitatea cercetării în continuare a Marinei Tauber din arest în penitenciar. Avocații se întreabă de ce nu este posibilă cercetarea Marinei Tauber în libertate și spun că se așteaptă la o decizie favorabilă din partea judecătorilor Curții de Apel.

Precizăm că instanța de judecată a prelungit astăzi, 16 august, măsura de arest preventiv în Penitenciarul nr.13 pe numele Marinei Tauber, cu 20 de zile. Deputata a calificat decizia drept una „politică” și „neașteptată”.

Amintim că Marina Tauber a fost reținută pe 21 iulie, după ce deputații au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

La 23 iulie, deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la demersul procurorilor. De atunci, ea este deținută în Penitenciarul nr. 13.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”, în timp ce guvernarea declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”, respingând acuzațiile alesei poporului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: