moldova1.md

Ce se întâmplă cu dosarul lui Nicanor Ciochină? Procurorii au explicat

Din totalul a 37 ședințe de judecată, 16 au fost amânate la cererea lui Nicanor Ciochină, a complicelui său și a avocaților acestora. Amânările aveau loc atunci când procurorii asigurau prezența martorilor în ședințele de judecată. În context, instanța le-a aplicat avocaților inculpaților mai multe amenzi, iar în cazul lui Nicanor Ciochină s-a dispus aducerea silită la ședințe. Totuși, la ședința din 27 mai curent, acesta nu s-a prezentat și a fost sancționat cu o amendă. Informațiile au fost comunicate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit instituției, următoarea ședință de judecată este programată pentru 10 iunie.

Reprezentanții PCCOCS au raportat că, din totalul a 37 de ședințe de judecată, 16 au fost amânate la cererea lui Nicanor Ciochină, a complicelui și a avocaților acestora.

„Amânările aveau loc atunci când procurorii PCCOCS asigurau în ședința de judecată prezența martorilor, care urmau să fie audiați privind împrejurările care le erau cunoscute din seara accidentului rutier. În context, instanța de judecată le-a aplicat avocaților inculpaților de mai multe ori amenzi de 2500 lei pentru faptul că nu se prezentau în ședințele de judecată”, au comunicat reprezentanții procuraturii.

Totuși, conform PCCOCS, întrucât apărătorii lui Ciochină și ai celuilalt inculpat nu se prezentau la ședințele de judecată, instanța a solicitat desemnarea câte unui apărător din partea Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat, care să îi reprezinte.

Iar „pentru faptul că inculpatul Ciochină nu se prezenta la ședințele de judecată, la demersul procurorului, instanța de judecată a dispus aducerea lui silită la ședințe, astfel încât să nu fie admisă tergiversarea examinării cauzei”.

Conform procurorilor, la o ședință de judecată programată pentru 27 mai curent, Ciochină nu s-a prezentat fără a invoca vreun motiv. În consecință, instanța i-a aplicat o amendă judiciară în valoare de 2.500 de lei, „pentru tergiversarea intenționată a examinării cauzei și comportamentul inadmisibil și neexecutarea dispoziției instanței de judecată, care a preîntâmpinat de mai multe ori prezența lui obligatorie în ședințele de judecată”.

Următoarea ședință de judecată este programată pentru data de 10 iunie.

Reprezentanții PCCOCS au amintit că Nicanor Ciochină a fost trimis în judecată pe 29 mai 2024.

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești, care au avut loc între timp pe 18 mai (primul tur) și 1 iunie (al doilea tur).

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale, iar Nicanor Ciochină a fost reales primar. Cel puțin asta reiese din rezultatele preliminare publicate de CEC. Ciochină a fost reales cu o diferență de 13 voturi – a obținut 615 voturi, iar contracandidatul său, Sergiu Bulicanu, 602.

Pe 4 iunie, Comisia Electorală Centrală a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de candidatul independent Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. Acesta a raportat Comisiei că deține probe privind existența unor nereguli care au afectat procesul de numărare a voturilor.

Recent, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a explicat că, potrivit legii, doar persoanele condamnate definitiv nu pot candida, iar Ciochină are statut de învinuit.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Veteranii avertizează, înainte de parlamentare: „Kremlinul a declanșat în Moldova un război hibrid, după scenariul care a dus la războiul de pe Nistru”

Veteranii războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din 1992, alături de văduve de război și familii ale eroilor căzuți, s-au reunit astăzi în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, acuzând Kremlinul și partidele pro-ruse din țară că au declanșat un periculos război hibrid împotriva ordinii constituționale. Într-un apel public adresat autorităților, veteranii cer retragerea necondiționată a trupelor militare ruse din stânga Nistrului, inițierea unor alianțe internaționale de apărare și măsuri pentru protejarea suveranității și parcursului european al Republicii Moldova.

„Avem un război hibrid înăuntrul țării, cu care noi trebuie să lucrăm tot așa devotați. Ei nu trag cu arme acum, dar subminează încrederea oamenilor și destabilizează. Este datoria noastră să rămânem vigilenți. Lupta nu se mai duce cu arme, dar cu fermitate morală, cu exemplu personal și cu unitate. Să apărăm valorile naționale și direcția pro-europeană a țării noastre. Cerem clasei politice, în special celor de dreapta, să unească forțele, să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un consens pentru binele comun. Un singur vot, o singură voce, o singură direcție europeană”, a declarat Andrei Eremia, vicepreședintele organizației veteranilor.

Veteranii au adoptat o declarație publică în care solicită autorităților să întreprindă măsuri pentru garantarea securității naționale, printre care: semnarea unor acorduri bilaterale de apărare cu țările, retragerea necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova și combaterea propagandei și dezinformării.

„Adresăm acest apel într-un moment crucial, în care forțele proimperiale din Kremlin și unele formațiuni pro-ruse autohtone au declanșat un periculos război hibrid asupra orânduirii constituționale a R. Moldovei, mobilizând mijloace ostile, în dauna suveranității și securității statului. Atenționăm autoritățile și societatea că actualul război hibrid este regizat după același scenariu de la Moscova care a dus la războiul din 1991-1992. În fața pericolelor tot mai grave care amenință pacea, unitatea și viitorul nostru european, tragem un semnal de alarmă. Chemăm camarazii de luptă și pe toți concetățenii noștri la unitate, vigilență și solidaritate națională pentru a susține obiectivul strategic de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a subliniat generalul Victor Catană.

La finalul adunării, participanții au mers într-un marș pașnic către clădirea Parlamentului, unde au înmânat oficial apelul public adoptat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: