Avocatul copilului: modificările legislative propuse pentru protecția cadrelor didactice sunt inoportune
Full Article 2 minutes read

Avocatul copilului: modificările legislative propuse pentru protecția cadrelor didactice sunt inoportune

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, consideră inoportună modificarea legislației penale și contravenționale pentru „asigurarea protecției cadrelor didactice împotriva amenințărilor și acțiunilor de violență îndreptate împotriva acestora”.

În opinia sa, modificările propuse „nu vor contribui la reducerea violenței și la crearea unui mediu școlar sigur și respectuos pentru fiecare copil”. Totodată „este inadmisibilă profilarea statutului de copil-agresor în raport cu cadrul didactic”, se arată într-o notă de opinie a avocatului copilului.

Potrivit Maiei Bănărescu, copilul abuzator reprezintă el însuși o victimă a unui act de violență ori a circumstanțelor de dezvoltare și astfel necesită măsuri de remediere pentru a depăși situația de risc. Modificările propuse nu vor aduce o protecție suplimentară cadrului didactic, având în vedere că legea penală și contravențională prevede tragerea la răspundere pentru faptele de agresiune comise asupra tuturor persoanelor, indiferent care este statutul acestora. Legiuitorul a prevăzut și vârsta tragerii la răspundere a copilului.

Ombudsmanul pledează pentru comasarea proiectului cu altul, propus de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care se referă la violența și hărțuirea sexuală în instituțiile de învățământ. În opinia Maiei Bănărescu, completarea articolului 7 din Codul Educației cu principiul non-violenței în procesul de educație va determina elaborarea reglementărilor specifice cu privire la interzicerea oricăror forme de violență și pentru toți subiecții din spațiul școlar: elevi, părinți, pedagogi, psihologi și alte persoane angajate cu meserii nepedagogice.

Amintim că proiectul de lege care propune completarea legislației penale și contravenționale cu reglementări care ar asigura protecția cadrelor didactice împotriva amenințărilor și acțiunilor de violență îndreptate împotriva acestora este propus de deputații democrați Monica Babuc, Igor Vremea și Pavel Filip.

Acesta prevede că acțiunile de violență asupra cadrelor didactice vor fi calificate ca și acțiuni de huliganism și vor fi pedepsite cu amenzi de până la 68 000 sau cu închisoare de până la 5 ani.

Totodată, acțiunile de huliganism nu prea grave, adică acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic, vor fi sancționate cu amenzi de până la 3 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: