Avocatul Marinei Tauber: Există riscul ca Partidul „ȘOR” să fie scos în afara legii
Full Article 3 minutes read

Avocatul Marinei Tauber: Există riscul ca Partidul „ȘOR” să fie scos în afara legii

Reținerea deputatei Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, ar fi „o acțiune ilegală, care nu are nicio șansă în fața unui organ independent”. Cel puțin asta susține avocatul parlamentarei, Iulian Balan. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Balan susține că va contesta acțiunile procurorilor și nu exclude că Partidul „ȘOR” va fi scos în afara legii.

Se urmărește o intimidare atât a doamnei Tauber, cât, posibil, a întregului partid. Reieșind din învinuirea sau bănuiala care i s-a înaintat astăzi, este o bănuială foarte evazivă și speculativă, unde rolul doamnei Tauber nu este foarte clar. (…) O acțiune neîntemeiată legal, care nu are nicio șansă în fața unui organ independent al justiției”, a declarat Iulian Balan.

Potrivit lui Balan, în prezent Tauber se află la izolatorul de detenție preventivă a Centrului Național Anticorupție, unde a fost plasată pentru 72 de ore. Avocatul deputatei declară că va contesta decizia procurorilor, care au descins cu percheziții la biroul Marinei Tauber pe 21 iulie, precedată de reținerea alesei poporului. Iulian Balan a subliniat că nu știe dacă Tauber va fi plasată în arest. Potrivit lui, acest aspect „rămâne la atitudinea organului de urmărire penală”.

Vom contesta acțiunile organului de urmărire penală: ordonanța de reținere, perchezițiile. Este o chestiune de principiu. Aceste rețineri sau percheziții nu ar trebui să fie un lucru obișnuit. Ar trebui să se facă în parametrii legali, chiar daca nu s-a ridicat nimic. Nu existau permisiuni  pentru aceste acțiuni”, a mai spus Balan.

Riscul ca Partidul „ȘOR” să fie scos în afara legii există, mai susține avocatul lui Tauber.

Există acest risc și într-o teorie speculativă acesta și ar fi scopul final al acestei acțiuni. Dar dacă ne concentrăm doar pe urmărirea penală în privința doamnei Tauber, ar fi greu să înțelegem de ce procurorii fac aceste acțiuni”, a conchis Balan.

***

Amintim că deputata Partidului Politic „ȘOR”, Marina Tauber, a fost reținută pe 21 iulie, după ce parlamentarii au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Marina Tauber s-a arătat sigură în aceeași zi că va fi arestată pe parcursul zilei. Ea s-a declarat nevinovată și a spus că nu intenționează să părăsească țara, deși ar fi știut „încă de săptămâna trecută” că va fi reținută.

Amintim că oamenii legii au inițiat în dimineața de 21 iulie percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: