MSMPS

Avocatul poporului cere crearea unei liste de așteptare pentru imunizare

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, cere urgentarea vaccinării anti-Covid. Într-o declarație publicată pe 15 martie, aceasta a cerut autorităților să asigure un proces transparent  cu privire la procurarea vaccinurilor, să-l gestioneze eficient astfel încât acestea să fie achiziționate în termeni optimi și la prețuri rezonabile. De asemenea, aceasta a venit cu mai multe propuneri, inclusiv lansarea unei platforme online pentru programare la vaccin.

Iată declarația avocatului poporului, în contextul campaniei de imunizare.

„Chem autoritățile de resort să urgenteze și să optimizeze, printr-o mai bună organizare,  procesul de vaccinare, inclusiv prin crearea unor liste de așteptare pentru imunizare: în caz de refuz a unor persoane să se treacă la următorii din listă, continuându-se în același timp  campania de informare a populației despre importanța procesului de imunizare anti COVID. Este salutabilă ideea instituirii unei platforme online de înregistrare pentru vaccinare.

În cazul în care se va reuși procurarea mai multor tipuri de vaccinuri, pledez pentru oferirea posibilității populației de a opta pentru vaccinul cu care preferă să se imunizeze, evident în funcție de disponibilitatea acestora în stoc.

Îndemn autoritățile să ia în calcul și necesitatea eliberării unui certificat de vaccinare, care să asigure șansa mobilității persoanei care s-a imunizat.

Recomand responsabililor din cadrul MSMPS să întreprindă acțiuni suplimentare pentru a reduce termenul de așteptare pentru testare a persoanelor suspecte de contaminare,  dar și pentru a supraveghea eficient și suficient evoluția stării de sănătate a  persoanelor care se tratează la domiciliu.

Recomand de asemenea asigurarea punctelor de testare cu oximetre, pentru a oferi posibilitatea măsurării saturației oxigenului în sânge. De real folos ar fi și dotarea farmaciilor cu aceste aparate, alături de tonometrele disponibile.

Fac apel la forțele de ordine să supravegheze cu strictețe respectarea cerințelor impuse de Comisia națională extraordinară de sănătate publică, în particular în transportul public, instituțiile publice, cele de comerț de agrement. Consider necesare acțiuni suplimentare pentru eficientizarea mecanismelor de sancționare a agenților economici care încalcă flagrant deciziile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

Pledez pentru elaborarea unor recomandări clare și previzibile ce țin de procesul educațional pentru toate  treptele de învățământ, ca deciziile luate să fie rezonabile, necesare și proporționale riscului de infectare.

Vin cu un îndemn și față de politicienii din țară ca să acționeze în strictă corespundere cu interesul național și securitatea cetățenilor și să prezinte un model de urmare a regulilor sanitare”.

***

Maia Bănărescu, avocată al poporului pentru drepturile copilului, va îndeplini atribuțiile funcției de avocat al poporului, până la organizarea unui concurs. Precizăm că Mihail Cotorobai s-a stins din viață la începutul lunii ianuarie 2021, din cauza infecției COVID-19.

Pâmă pe 14 martie, în Republica Moldova, s-au vaccinat împotriva coronavirusului circa 13 mii de oameni.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: