Avocatul Poporului critică decizia guvernului de a introduce moratoriu asupra mecanismului de reducere a pedepsei condamnatului deținut în condiții precare
Full Article 2 minutes read

Avocatul Poporului critică decizia guvernului de a introduce moratoriu asupra mecanismului de reducere a pedepsei condamnatului deținut în condiții precare

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia guvernului de a introduce moratoriu asupra mecanismului de reducere a pedepsei condamnatului deținut în condiții precare și califică acestă acțiunea „ca un regres în asigurarea respectării drepturilor omului în detenție în Republica Moldova”. În acest sens, Avocatul Poporului a solicitat parlamentului să nu susțină această inițiativă.

Ombudsmanul consideră că „această decizie va avea un impact puternic negativ asupra drepturilor omului”, iar „persoanele aflate în detenție vor fi nevoite să suporte condițiile degradante și inumane pe perioade îndelungate din cauză că statul nu este capabil să le asigure condiții adecvate în locurile privative de libertate”.

De asemenea, Avocatul Poporului amintește de faptul că mecanismul compensatoriu a fost instituit ca urmare a numeroaselor condamnări ale Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru neasigurarea condițiilor adecvate de detenție. Potrivit acestuia, din 1997 și până în prezent, Curtea Europeană a constatat 151 din 597 de violări în temeiul art.3 admise de către Republica Moldova, iar din bugetul de stat au fost alocate circa 2 milioane de euro pentru condamnările statului la CEDO.

Mai mult, Avocatul Poporului a comentat și declarațiile ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, care a spus că „din detenție sunt eliberați criminali, recidiviști”. Ombudsmanul consideră această afirmație un fals, „dat fiind că printre deținuții care cad sub incidența mecanismului compensatoriu sunt și persoane care au săvârșit infracțiuni mai puțin grave, cum ar fi cele economice, implicarea în accidente rutiere”.

În acest sens, Avocatul Poporului a solicitat parlamentului Republicii Moldova să nu susțină inițiativa guvernului cu privire la suspendarea aplicării reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare.

Menționăm că ieri, 12 februarie, guvernul Republicii Moldova a instituit un moratoriu asupra instrumentul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: