old.ombudsman.md

Avocatul Poporului critică decizia guvernului de a introduce moratoriu asupra mecanismului de reducere a pedepsei condamnatului deținut în condiții precare

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, își exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia guvernului de a introduce moratoriu asupra mecanismului de reducere a pedepsei condamnatului deținut în condiții precare și califică acestă acțiunea „ca un regres în asigurarea respectării drepturilor omului în detenție în Republica Moldova”. În acest sens, Avocatul Poporului a solicitat parlamentului să nu susțină această inițiativă.

Ombudsmanul consideră că „această decizie va avea un impact puternic negativ asupra drepturilor omului”, iar „persoanele aflate în detenție vor fi nevoite să suporte condițiile degradante și inumane pe perioade îndelungate din cauză că statul nu este capabil să le asigure condiții adecvate în locurile privative de libertate”.

De asemenea, Avocatul Poporului amintește de faptul că mecanismul compensatoriu a fost instituit ca urmare a numeroaselor condamnări ale Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru neasigurarea condițiilor adecvate de detenție. Potrivit acestuia, din 1997 și până în prezent, Curtea Europeană a constatat 151 din 597 de violări în temeiul art.3 admise de către Republica Moldova, iar din bugetul de stat au fost alocate circa 2 milioane de euro pentru condamnările statului la CEDO.

Mai mult, Avocatul Poporului a comentat și declarațiile ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, care a spus că „din detenție sunt eliberați criminali, recidiviști”. Ombudsmanul consideră această afirmație un fals, „dat fiind că printre deținuții care cad sub incidența mecanismului compensatoriu sunt și persoane care au săvârșit infracțiuni mai puțin grave, cum ar fi cele economice, implicarea în accidente rutiere”.

În acest sens, Avocatul Poporului a solicitat parlamentului Republicii Moldova să nu susțină inițiativa guvernului cu privire la suspendarea aplicării reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare.

Menționăm că ieri, 12 februarie, guvernul Republicii Moldova a instituit un moratoriu asupra instrumentul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești. Câte voturi a obținut singurul candidat din cursa electorală

În urma votării repetate a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al comunei Boldurești, Sergiu Bulicanu, singurul candidat din cursa electorală, a obținut 610 voturi. Asta arată datele preliminare prezentate de Comisia Electorală (CEC).

Conform datelor preliminare, 610 alegători au votat pentru Serghei Bulicanu, candidat independent. În conformitate cu legislația electorală, candidatul la funcția de primar se va considera ales, dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri”, a transmis CEC într-un comunicat.

Amintim că Comisia Electorală Centrală a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. Inițial, în cursa electorală urmau să concureze din nou Sergiu Bulicanu și Nicanor Ciochină, care este învinuit că a accidentat mortal un adolescent și a fugit de la fața locului.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutin, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: