Avocatul Poporului: Dacă hotărârea CEC nu va fi revizuită, va duce la încălcarea dreptului fundamental de a alege și de a fi ales
Full Article 2 minutes read

Avocatul Poporului: Dacă hotărârea CEC nu va fi revizuită, va duce la încălcarea dreptului fundamental de a alege și de a fi ales

Avocatul Poporului consideră că hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind constituirea secțiilor de votare în străinătate contravine standardelor în domeniul drepturilor omului și nu va asigura realizarea dreptului la vot pentru toți cetățenii. Maia Bănărescu e de părere că este imperios necesară revizuirea de către CEC a hotărârii în cauză, în caz contrar aceasta va duce la încălcarea dreptului fundamental de a alege și de a fi ales.

Avocatul poporului a atras atenția că asigurarea realizării dreptului la vot tuturor cetățenilor, indiferent de locul aflării, este o obligație a statului care rezultă din Constituție și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Maia Bănărescu mai atrage atenția asupra faptului că universalitatea sufragiului reprezintă realizarea dreptului electoral indiferent de reședință, sex, rasă, naționalitate, limbă, proveniența socială, funcția deținută sau exercitată, genul de activitate, religie, aspirații politice, avere sau de alte criterii și circumstanțe.

***

În cadrul ședinței din 5 iunie, membrii CEC au decis dechiderea a 139 de secții de votare în afara țării pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie – același ca și la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Asta în pofida faptului că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a recomandat să fie deschise 190 secții de votare în diaspora.

Mai multe partide au protestat la CEC față de această hotărâre. Concurenții electorali Blocul „RENATO USATÎI”, PAS, Platforma DA și PUN au contestat decizia CEC la Curtea de Apel.

Membrii CEC se vor întruni în ședință pe 8 iunie, la ora 15:00. Președintele instituției Dorin Cimil a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că „probabil, numărul secțiilor de votare va fi revăzut printr-o modificare sau completare” a hotărârii respective.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: