Avocatul Poporului, îngrijorat de atitudinea față de jurnaliștii care au venit la Judecătorie pentru procesul lui Dodon
Full Article 3 minutes read

Avocatul Poporului, îngrijorat de atitudinea față de jurnaliștii care au venit la Judecătorie pentru procesul lui Dodon

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la incidentul care s-a produs pe 26 mai la sediul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana), în care a fost îngrădit accesul mai multor jurnaliști și jurnaliste în clădirea Judecătoriei, una de menire publică. Acesta a făcut apel la corectitudinea și respectul instituțiilor publice față de presă.

Obmudsmanul a remarcat că, din imaginile difuzate de mass media, presupuși angajați ai Judecătoriei și reprezentanți ai Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne, au îngrădit accesul unor reprezentanți ai mass-media în sediul Judecătoriei, restricționând în acest mod îndeplinirea atribuțiilor de serviciu a jurnaliștilor.

Reiterăm că jurnaliștii au un rol esențial de informare a societății și de reflectare operativă  a evenimentelor și problemelor de interes public. Ombudsman-ul reafirmă că libertatea de exprimare și libertatea presei sunt cruciale pentru funcționarea unei societăți democratice. Iar orice limitare a exercitării activității jurnaliștilor trebuie să fie bine argumentată și proporțională, și în corespunderea cu actele naționale și standardele internaționale”, se arată în declarație.

Avocatul Poporului îndeamnă autoritățile responsabile la corectitudine, respect față de presă în exercitarea atribuțiilor acestora în vederea neadmiterii încălcării dreptului la informații a populației. De asemenea, Ombudsmanul a menționat că va  monitoriza în continuare respectarea de către autorități a exercitării profesiei de jurnalist/ă.

***

Amintim că jurnaliștii care au venit pe 26 mai la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au fost ținuți ore în șir în hol. După trei ore petrecute departe de sala de judecată unde se examina demersul procurorilor privind arestul lui Igor Dodon, NM a solicitat un comentariu din partea Inspectoratului General de Carabinieri. Șeful serviciului de presă, Alexandru Bejan, a declarat că oamenii legii au format cordoane „pentru a asigura siguranța deplasărilor de serviciu a personalului, a participanților la proces și persoanelor care le însoțesc”.

Toate măsurile suplimentare ce sunt impuse pentru asigurarea securității sunt organizate la solicitarea administrației Judecătoriei în conformitate cu protocoalele de securitate stabilite”, a menționat acesta.

De precizat că, în afară de carabinierii care blochează deplasarea jurnaliștilor, în sediul de la Ciocana a Judecătoriei Chișinău se află paza instituției. Grupul este condus de un bărbat în tricou negru, care s-a prezentat drept „șeful pazei Judecătoriei Chișinău”. Unuia dintre jurnaliști, care a solicitat insistent să fie lăsat să treacă, bărbatul i-a spus: „Te voi include în lista neagră și nu vei mai putea avea acces nici la o ședință de judecată”.

Activiștii pentru drepturile omului și experții din domeniul libertății presei consideră că aceste acțiuni încalcă drepturile jurnaliștilor.

Judecătorii urmează să se pronunțe cu privire la demersul procurorilor despre plasarea lui Igor Dodon și a cumnatului acestuia, Petru Merineanu, în arest preventiv pentru 30 de zile. Pe 24 mai, cei doi au fost reținuți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: