Bacalaureat 2024, în Moldova: câți s-au înscris la examene și când vor fi afișate rezultatele
Full Article 2 minutes read

Bacalaureat 2024, în Moldova: câți s-au înscris la examene și când vor fi afișate rezultatele

Anul acesta, bacalaureatul va fi susținut în 93 de centre. S-au înscris la examen circa 18 800 candidați, dintre care 2 514 sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare. La profilul real au depus cereri pentru a susține examenul 8 609 candidați, la cel umanist – 9 299. Testele rezolvate vor fi verificate începând cu data de 4 iunie. Pe 27 iunie, în centrele de bacalaureat vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază. Precizările au fost făcute pe 11 aprilie de Ministerul Educației. 

Ministerul Educației și Cercetării a raportat că a fost aprobată lista Centrelor de Bacalaureat pentru sesiunea 2024. Candidații la bacalaureat vor susține probele de examen în 93 de centre, dintre care 31 se află în municipiul Chișinău. Reieșind din numărul total de candidați în fiecare raion/municipiu, în 15 dintre raioane sunt instituite câte un singur centru de bacalaureat.

Potrivit Ministerului, în sesiunea de examen 2024 sunt înscriși circa 18 800 candidați, dintre care 2 514 sunt candidați restanțieri din sesiunile anterioare. În sesiunea 2023 au fost înscriși la examenul național de bacalaureat 19 064 de candidați, în 2022 – 18 603, iar în sesiunea 2021 – 16 773.

În anul curent, la profilul real au depus cereri pentru a susține examenul național de bacalaureatul 8 609 candidați, la profilul umanist – 9 299 de candidați, la profilul arte – 551 de candidați și la profilul sport – 293 de candidați.

Conform limbii de instruire, candidații înscriși la sesiune sunt repartizați după cum urmează: limba de instruire română – 15 064 de candidați, limba de instruire rusă/engleză/bulgară/ucraineană/găgăuză – 3 688 de candidați.

Din numărul total de candidați care s-au înscris pentru susținerea examenului național de bacalaureat, 12 007 sunt din licee teoretice (261 din liceu seral), 6 003 – din colegii/centre de excelență, 338 – din instituții de învățământ superior, iar 143 vor susține examenul fiind înscriși în regim de externat.

Testele rezolvate vor fi verificate în patru centre republicane de evaluare din mun. Chișinău începând cu data de 4 iunie. Pe data de 27 iunie, în centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.

Sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 4 – 21 iunie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: