flickr.com/Photobank MD

Bălți: 11 candidați luptă pentru fotoliul de primar al municipiului

Pe 21 noiembrie, locuitorii din Bălți își aleg primarul. La urnele de vot sunt așteptați aproape 102 mii de alegători. Aceștia pot să aleagă pe unul dintre cei 11 candidați incluși în buletinele de vot.

Candidați la funcția de primar al mun. Bălți:

Boris Marcoci – PartidulAcțiune și Solidaritate (PAS)

Ion Starciuc – Partidul Acasă Construim Europa (PACE)

Maxim Burduja – Partidul Unității Naționale (PUN)

Alexandr Nesterovschi – Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS)

Ivan Tulburi – Partidul Liberal (PL)

Nicolae Chirilciuc – Partidul „Patrioții Moldovei”

Fiodor Ghelici – „Partidul Oamenilor Muncii” (POM)

Marina Tauber –  Partidul Politic „ȘOR”

Daria Fiodorova – Partidul „Ai Noștri”

Vladimir Dachi – Partidul Politic „Noi”

Nicolai Grigorișin – candidat independent

La Bălți au fost deschise 60 de secții de vot și au fost tipărite cele mai multe buletine – 102 105, dintre care 51 988 în limba română și 50 117 în limba rusă.

Tot astăzi, alte 14 localități își vor alege primarul. Secțiile de votare vor fi deschise de la ora 07.00 până la 21.00.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: