Banca Mondială va oferi Moldovei $50 mln. La ce vor fi folosiți banii?
Full Article 2 minutes read

Banca Mondială va oferi Moldovei $50 mln. La ce vor fi folosiți banii?

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat, pe 27 iunie, finanțarea pentru Proiectul privind Competitivitatea Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii (ÎMMM) în valoare de 50 milioane dolari SUA. Potrivit Băncii Mondiale, proiectul va ajuta Republica Moldova să reducă povara de reglementare, să sporească accesul la finanțare și să îmbunătățească competitivitatea exporturilor întreprinderilor moldovenești.

Reprezentanții Băncii declară că proiectul privind competitivitatea IMMM-urilor va contribui la digitalizarea inspecțiilor și serviciilor guvernamentale pentru afaceri, la simplificarea documentelor permisive și la îmbunătățirea infrastructurii naționale de calitate pentru a reduce povara de reglementare cu care se confruntă întreprinderile.

„Proiectul este aliniat la Strategia Guvernului de susținere a dezvoltării ÎMMM-urilor și va contribui într-adevăr la îmbunătățirea și eficientizarea serviciilor de afaceri prin digitalizare. Acesta de asemenea, va permite IMMM-urilor să devină mai competitive și le va facilita accesul la finanțare, ceea ce va contribui la creșterea exporturilor moldovenești și la crearea de locuri de muncă”, a declarat Inguna Dobraja, directoare de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova.

Companiile beneficiare ale Mecanismului de granturi de cofinanțare (MGC) vor include exportatori noi și potențiali, direcți și indirecți. De acest instrument vor beneficia și furnizorii de servicii de dezvoltare a afacerilor.

În plus, ODIMM va beneficia de accesul la o echipă care va ajuta instituția să dobândească cunoștințele și expertiza necesară pentru a pune în aplicare MGC.

Banca Mondială mai precizează că proiectul va fi în beneficiul companiilor deținute și gestionate de femei, care se confruntă cu o probabilitate disproporționată de a exporta mai puțin decât companiile deținute de bărbați și care au mai multe dificultăți în obținerea unui împrumut.

De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocate pentru mai mult de 60 de operațiuni în țara noastră. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 638,1 milioane de dolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: