Stoianoglo
Максим Андреев, NewsMaker

„Banca Națională pur și simplu s-a îndepărtat de la investigarea furtului miliardului”. Stoianoglo, despre perchezițiile de la BNM

În ultimele șase luni, Procuratura a efectuat mai multe percheziții la Banca Națională a Moldovei (BNM). Într-un interviu pentru NM, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a explicat de ce au fost efectuate aceste percheziții și ce legătură are BNM cu furtul miliardului.

Potrivit lui Stoianoglo, Procuratura i-a solicitat de mai multe ori Băncii Naționale să furnizeze informațiile necesare pentru a investiga furtul miliardului. „Dar ne-am confruntat cu o neînțelegere și chiar cu o oarecare rezistență. Acest lucru ne-a obligat să face pași activi și să confiscăm singuri unele documente”, a spus Stoianoglo.

Procurorul general a subliniat faptul că „Banca Națională trebuia să monitorizeze activitatea băncilor care avea demult indicatori financiari suspecți”.

„Încă nu înțeleg de ce Banca Națională a fost în afara zonei de cercetare și chiar a investigațiilor în toți acești ani. La un moment dat, am ajuns la punctul de a face copii ale raportului Kroll și de a-l returna Băncii Naționale. Acest fapt a provocat o reacție foarte violentă: de ce ați returnat raportul? Pentru că voi, ca și noi, ar trebui să lucrați cu acest raport”, a spus Stoianoglo.

Procurorul consideră că „Banca Națională nu numai că este vinovată în mare măsură de ceea ce s-a întâmplat, dar a trebuit să ofere sprijin anchetei”. El a menționat că BNM este „singura structură care deține informații despre modul în care s-au efectuat transferuri în fiecare dintre aceste bănci, despre cum au fost creditate companiile și unde s-au dus bani”. Procurorul general a mai spus că „Banca Națională pur și simplu s-a îndepărtat de la investigarea furtului miliardului”.

„Înțelegem de ce s-a întâmplat acest lucru: există încă oameni care au lucrat în BNM în timpul furtului miliardului. Din păcate, nu trebuie să așteptăm sinceritatea de la ei”, a spus Stoianoglo.

Menționăm că pe 14 mai, la ședința Consiliului Suprem de Securitate urmează să fie abordat subiectul furtului miliardului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: