În ultimele șase luni, Procuratura a efectuat mai multe percheziții la Banca Națională a Moldovei (BNM). Într-un interviu pentru NM, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a explicat de ce au fost efectuate aceste percheziții și ce legătură are BNM cu furtul miliardului.
Potrivit lui Stoianoglo, Procuratura i-a solicitat de mai multe ori Băncii Naționale să furnizeze informațiile necesare pentru a investiga furtul miliardului. „Dar ne-am confruntat cu o neînțelegere și chiar cu o oarecare rezistență. Acest lucru ne-a obligat să face pași activi și să confiscăm singuri unele documente”, a spus Stoianoglo.
Procurorul general a subliniat faptul că „Banca Națională trebuia să monitorizeze activitatea băncilor care avea demult indicatori financiari suspecți”.
„Încă nu înțeleg de ce Banca Națională a fost în afara zonei de cercetare și chiar a investigațiilor în toți acești ani. La un moment dat, am ajuns la punctul de a face copii ale raportului Kroll și de a-l returna Băncii Naționale. Acest fapt a provocat o reacție foarte violentă: de ce ați returnat raportul? Pentru că voi, ca și noi, ar trebui să lucrați cu acest raport”, a spus Stoianoglo.
Procurorul consideră că „Banca Națională nu numai că este vinovată în mare măsură de ceea ce s-a întâmplat, dar a trebuit să ofere sprijin anchetei”. El a menționat că BNM este „singura structură care deține informații despre modul în care s-au efectuat transferuri în fiecare dintre aceste bănci, despre cum au fost creditate companiile și unde s-au dus bani”. Procurorul general a mai spus că „Banca Națională pur și simplu s-a îndepărtat de la investigarea furtului miliardului”.
„Înțelegem de ce s-a întâmplat acest lucru: există încă oameni care au lucrat în BNM în timpul furtului miliardului. Din păcate, nu trebuie să așteptăm sinceritatea de la ei”, a spus Stoianoglo.
Menționăm că pe 14 mai, la ședința Consiliului Suprem de Securitate urmează să fie abordat subiectul furtului miliardului.