politia.md

Bani de la FMI, pentru ameliorarea impactului economic provocat de pandemia de COVID-19

Fondul Monetar Internațional (FMI) ar putea acorda Republicii Moldova 117 milioane de dolari pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19. Ca răspuns la solicitare, în perioada 30 martie – 1 aprilie, o misiune a FMI, sub conducerea lui Ruben Atoyan, va purta discuții, de la sediul FMI din Washinton, cu autoritățile Republicii Moldova referitor la politicile economice necesare pentru atenuarea impactului pandemiei, susținute financiar de Mecanismul de creditare rapidă (RCF) și Instrumentul de finanțare rapidă (RFI).

Într-o declaraţie pentru presă a reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, se menționează că finanțarea prin intermediul RCF/RFI trebuie să fie aprobată de Consiliul de durectori executivi al FMI. Aceasta nu presupune careva condiții prealabile sau misiuni de evaluare. În cazul Republicii Moldova, este vorba de un volum de finanțare RCF și RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a 117 milioane de dolari sau 50% din cota Republicii Moldova la FMI), debursați integral și cât mai curând posibil.

FMI dispune de două instrumente de finanțare – Mecanismul de creditare rapidă (RCF), instituit în 2009, și Instrumentul de finanțare rapidă (RFI), instituit în 2011 – prin care se acordă asistență finaciară statelor-membre fără ca să fie nevoie ca acestea să aibă un program deplin cu FMI. Aceste împrumuturi pot fi debursate foarte rapid, pentru a susține statele-membre în implementarea politicilor de remediere a situațiilor de urgență, cum ar fi cea cauzată de pandemia de coronavirus.

Rata dobânzii pentru creditele RCF, care se acordă statelor cu venituri mici, este egală cu zero procente, perioada de grație pentru astfel de credite este de 5½ ani, iar termenul de scadență este de 10 ani. Asistența financiară prin intermediul RFI se acordă în aceleași condiții ca și în cazul acordurilor stand-by (la moment, rata dobânzii constituie circa 1½ procente), iar termenul de scadență este între 3¼ și 5 ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: