Facebook/Alexei Buzu

Bani pentru familiile afectate de incendiul de la Durlești. Buzu a anunțat până când pot ridica 10 000 lei

Ajutorul de 10 000 de lei, anunțat de Guvern pentru familiile afectate de incendiul de la Durlești, este disponibil. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Potrivit oficialului, banii pot fi ridicați de la poștă de către proprietarii apartamentelor până la data de 30 iunie.

„Prieteni, ajutorul inițial de 10 000 de lei, anunțat anterior de către Guvernul Republicii Moldova pentru familiile care au fost afectate de incendiul de la Durlești, este acum disponibil la oficiile poștale. Plata poate fi ridicată de către membrii familiei, care sunt identificați ca proprietari ai apartamentului, la prezentarea unui act de identitate la oficiile poștale de la Durlești și de pe tot teritoriul municipiului Chișinău. Plățile vor putea fi ridicate până pe data de 30 iunie”, a comunicat ministrul.

Potrivit lui Buzu, locatarii pot contacta Linia Verde: 0 800 108 90 pentru întrebări și clarificări.

„Fiecare familie va primi acest ajutor inițial pentru a acoperi cheltuielile urgente și nevoile primare. Multe dintre familii au rămas fără electricitate și gaz, ceea ce face imposibilă locuirea în apartamentele afectate. Pe lângă aceasta, au fost distribuite 250 de vouchere cu valoare între 500 și 2000 de lei pentru produse de primă necesitate”, a adăugat ministrul.

***

Incendiul s-a produs în după-amiaza zilei de 16 mai. A luat foc mansarda unui bloc de locuințe de pe strada Tudor Vladimirescu din Durlești. Focul a fost lichidat complet în dimineața zilei de 17 mai.

Pe 19 mai, reprezentanții PAS au anunțat că 180 de apartamente au fost afectate, dintre care 16, aflate la mansardă, au fost complet distruse. Formațiunea a mai precizat că, în perioada următoare, va fi ridicat un acoperiș provizoriu. Totodată, a menționat că cinci familii sunt cazate în cămine studențești.

Tot pe 19 mai, ministrul Muncii a anunțat un ajutor de 10.000 de lei pentru fiecare familie afectată. Iar Primăria Durlești a anunțat că, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului local, s-a decis alocarea a 1.000.000 lei pentru acordarea ajutorului material necesar persoanelor care au suferit pierderi în urma incendiului.

Între timp, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.

Pe 20 mai, Primăria Durlești a declarat că mansarda afectată de incendiu a fost construită fără autorizație. Pe 3 iunie, și Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST), din cadrul Ministerului Infrastructurii, a confirmat că mansarda este neautorizată. Potrivit INST, blocul a fost edificat în perioada 2017–2020 și s-au constatat „un șir de neconformități majore în toate etapele de realizare a obiectivului”. Printre neconformități sunt: emiterea actelor permisive cu încălcarea normelor urbanistice; proiectare și verificare superficială a documentației tehnice; recepționarea obiectivului cu încălcări inclusiv a normelor antiincendiare; exploatare neconformă și execuția lucrărilor neautorizate, inclusiv a unei mansarde improvizate. Inspectoratul a transmis materialele acumulate organelor de drept.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images

Înotul în râul Sena din Paris – permis din nou pentru prima dată din 1923

Râul Sena din Paris a fost redeschis pentru înotul public pentru prima dată după un secol. Informația fost raportată pe 5 iulie de BBC, care a precizat că în principalul râu al capitalei Franței au fost amenajate trei zone pentru cei care doresc să înoate: lângă Turnul Eiffel, în apropierea Catedralei Notre-Dame și în partea de est a orașului.

Potrivit presei, în aceste zone de înot au fost instalate vestiare și dușuri. De asemenea, vor fi prezenți salvamari care vor veghea asupra siguranței înotătorilor. Toate cele trei zone vor fi deschise până la sfârșitul lunii august, iar accesul la acestea este gratuit.

Înotul în Sena a fost interzis în 1923 din cauza pericolului reprezentat de barje și ambarcațiuni de agrement, precum și din cauza deteriorării rapide a calității apei. Înaintea Jocurilor Olimpice din vara anului 2024, au fost investiți peste 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei. În iulie anul trecut, primarul Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu alți membri ai Comitetului Olimpic, au intrat în apă pentru a demonstra că este sigur să înoți în râu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: