Bașcanul Găgăuziei: „Eu învăț limba română. E bine să o învățăm și să o vorbim corect”
Full Article 3 minutes read

Bașcanul Găgăuziei: „Eu învăț limba română. E bine să o învățăm și să o vorbim corect”

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că învață limba română și consideră că autoritățile trebuie să creeze condițiile necesare pentru ca fiecare dintre cetățenii Republicii Moldova să vorbească limba oficială a țării. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 11 decembrie a emisiunii UNInterviu de la UNIMEDIA.De asemenea, Irina Vlah a vorbit despre relațiile sale cu Igor Dodon, dar și cu Maia Sandu.

Întrebată de jurnalista Olesea Banari dacă va vorbi româna sau „moldoveneasca”, bașcanul Găgăuziei a precizat că ea învață româna și că este de părere că toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să vorbească limba oficială.

„Eu învăț limba română și cred că s-a făcut prea multă polemică inutilă la acest subiect. Să nu pierdem timpul și energia, pentru că din aceste polemici nu câștigă nimeni. Eu cred că e bine să învățăm această limbă frumoasă și să o vorbim corect. Ne vom arăta respectul pentru limba oficială a statului și consider că noi trebuie să creăm condiții pentru ca fiecare ceățean al Republicii Moldova să învețe și să vorbească limba oficială a statului”, a declarat Irina Vlah.

Privind rezultatul alegerilor prezidențiale din Găgăuzia, Irina Vlah a precizat că ea nu este membră al Partidului Socialiștilor, însă îl cunoaște pe Igor Dodon din 2007. Potrivit acesteia, susținerea masivă a locuitorilor autonomiei pentru președintele în exercițiu poate fi explicată prin faptul că acesta a fost alături de ei.

„Dacă politicienii vin în Găgăuzia să vorbească cu oamenii noștri, dacă au în programul lor câteva poziții legate de Autonomie, noi suntem atenți, de aceea oamenii au făcut această alegere, de aceea că Igor Dodon a fost mereu cu noi”, a precizat Vlah.

Despre faptul că nu a felicitat-o pe președinta aleasă Maia Sandu după victorie, bașcanul Găgăuziei a precizat că o va face la ceremonia de învestire în funcție.

„Vreau să zic că în iunie 2019, când Maia Sandu a devenit prim-ministră, eu am fost prima care a felicitat-o și vreau să zic că acolo a fost situația foarte dificilă. În acest timp a fost doi prim-miniștri și au fost două guverne și eu am respectat alegerea. Am respectat decizia Parlamentului, dar am avut o situație foarte dificilă. Ce vreau să spun că alegerile au trecut, noi avem președintă aleasă și noi respectăm alegerea făcută. Noi avem legea unde scrie că noi trebuie să așteptăm decizia CEC, apoi decizia CC și după aceasta trebuie să fie inaugurarea. Cred că inaugurea e un prilej bun pentru felicitare”, a conchis Vlah.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: