Максим Андреев, NewsMaker

Bașcanul Găgăuziei: „Eu învăț limba română. E bine să o învățăm și să o vorbim corect”

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că învață limba română și consideră că autoritățile trebuie să creeze condițiile necesare pentru ca fiecare dintre cetățenii Republicii Moldova să vorbească limba oficială a țării. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 11 decembrie a emisiunii UNInterviu de la UNIMEDIA.De asemenea, Irina Vlah a vorbit despre relațiile sale cu Igor Dodon, dar și cu Maia Sandu.

Întrebată de jurnalista Olesea Banari dacă va vorbi româna sau „moldoveneasca”, bașcanul Găgăuziei a precizat că ea învață româna și că este de părere că toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să vorbească limba oficială.

„Eu învăț limba română și cred că s-a făcut prea multă polemică inutilă la acest subiect. Să nu pierdem timpul și energia, pentru că din aceste polemici nu câștigă nimeni. Eu cred că e bine să învățăm această limbă frumoasă și să o vorbim corect. Ne vom arăta respectul pentru limba oficială a statului și consider că noi trebuie să creăm condiții pentru ca fiecare ceățean al Republicii Moldova să învețe și să vorbească limba oficială a statului”, a declarat Irina Vlah.

Privind rezultatul alegerilor prezidențiale din Găgăuzia, Irina Vlah a precizat că ea nu este membră al Partidului Socialiștilor, însă îl cunoaște pe Igor Dodon din 2007. Potrivit acesteia, susținerea masivă a locuitorilor autonomiei pentru președintele în exercițiu poate fi explicată prin faptul că acesta a fost alături de ei.

„Dacă politicienii vin în Găgăuzia să vorbească cu oamenii noștri, dacă au în programul lor câteva poziții legate de Autonomie, noi suntem atenți, de aceea oamenii au făcut această alegere, de aceea că Igor Dodon a fost mereu cu noi”, a precizat Vlah.

Despre faptul că nu a felicitat-o pe președinta aleasă Maia Sandu după victorie, bașcanul Găgăuziei a precizat că o va face la ceremonia de învestire în funcție.

„Vreau să zic că în iunie 2019, când Maia Sandu a devenit prim-ministră, eu am fost prima care a felicitat-o și vreau să zic că acolo a fost situația foarte dificilă. În acest timp a fost doi prim-miniștri și au fost două guverne și eu am respectat alegerea. Am respectat decizia Parlamentului, dar am avut o situație foarte dificilă. Ce vreau să spun că alegerile au trecut, noi avem președintă aleasă și noi respectăm alegerea făcută. Noi avem legea unde scrie că noi trebuie să așteptăm decizia CEC, apoi decizia CC și după aceasta trebuie să fie inaugurarea. Cred că inaugurea e un prilej bun pentru felicitare”, a conchis Vlah.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: