Batrîncea și Popșoi, informați că parlamentarii europeni apreciază reformele curajoase inițiate de Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Batrîncea și Popșoi, informați că parlamentarii europeni apreciază reformele curajoase inițiate de Republica Moldova

Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a salutat reformele întreprinse de țara noastră, care au ca scop consolidarea instituțiilor democratice ale statului. Concluzia se regăsește în raportul aprobat la reuniunea Comisiei de monitorizare a APCE, eveniment la care au participat vicepreședinții Parlamentului Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea.

Raportul a fost elaborat după ce coraportorii APCE pentru Republica Moldova, Pierre Alain Fridez și Inese Lībiņa-Egnere, au întreprins vizite de informare în țara noastră.

„Comisia de monitorizare a APCE apreciază reformele curajoase inițiate de Republica Moldova cu scopul de a consolida instituțiile democratice”, comunică reprezentanții Parlamentului moldovean. 

În raport se stipulează că, „pentru prima dată în istorie, Republica Moldova este guvernată de o majoritate parlamentară deținută de un singur partid politic și are sprijin electoral pentru eforturile sale de combatere a corupției și de a construi instituții transparente ale statului”.

Totodată, Comisia de monitorizare a pus accent pe necesitatea ca reformele să fie implementate în conformitate cu statul de drept și standardele Consiliului Europei.

Comisia a făcut și o listă de recomandări către autoritățile din domeniile democrației, statului de drept și drepturilor omului și va monitoriza, în continuare, cum evoluează situația. Aceasta a îndemnat statele membre ale Consiliului Europei să ofere Republicii Moldova asistență umanitară și financiară.

La fel, parlamentarii europeni au apreciat eforturile autorităților Republicii Moldova în gestionarea crizelor – izbucnirea războiului din Ucraina, criza energetică sau creșterea inflației. Aceștia au subliniat „solidaritatea și rezistența manifestate de poporul moldovenesc”.

La Reuniunea Comisiei de monitorizare a APCE s-a mai discutat despre decizia Uniunii Europene de a acorda țării noastre statutul de țară candidat, aceasta fiind „un răspuns puternic la aspirația electoratului de a adera la UE și la eforturile țării de a-și consolida democrația”.

Comisia de monitorizare a obligațiunilor şi angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei este o comisie specializată a APCE, care elaborează rapoarte periodice asupra situaţiei îndeplinirii angajamentelor pentru statele aflate în faza de monitorizare sau de dialog post-monitorizare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: