BBC: Uniunea Europeană a început să examineze cererile de aderare ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei
Full Article 3 minutes read

BBC: Uniunea Europeană a început să examineze cererile de aderare ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei

UE a început să examineze cererile de aderare ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei, informează BBC, în seara de 7 martie.

Uniunea Europeană a început luni să examineze cererile Ucrainei, Georgiei și Moldovei privind aderarea. În condițiile războiului desfășurat de Rusia în Ucraina, acest pas are o semnificație simbolică, însă este doar primul în procesul care poate lua mulți ani și al cărui rezultat nu este garantat”, scriu jurnaliștii britanici.

Conform procedurii, Comisia Europeană trebuie să emită o opinie cu privire la solicitările celor trei țări. Ulterior, cele 27 de state membre urmează să ia o decizie dacă sunt sau nu de acord să ofere Ucrainei, Georgiei și Moldovei statutul de candidați.

Agenția Agence France Presse, care citează surse din mediul diplomatic, scrie că ambasadorii țărilor UE de la Bruxelles au cerut Comisiei Europene să evalueze cererile. „Însăși evaluarea de către Comisia Europeană poate dura ani și ani, nemaivorbind de reformele care trebuie implmentate pentru ca cele 27 de țări ale UE să accepte un nou stat”, menționează BBC.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat anterior că procedura este complicată și poate dura un timp îndelungat.

Ne dorim ca cererea noastră să fie acceptată cât mai curând, dar suntem conștienți că procesul este complicat și nu se fac excepții. În mare măsură, lucrurile depind de noi. Nu în totalitate, dar depinde de noi cum ne vom organiza, vom munci și vom fi convingători. Binențeles că trebuie să avem acceptul tuturor țărilor membre și este un proces complicat, pentru că fiecare are acasă o situație politică, oameni care cred că e bine să fie extinsă UE, alții care nu sunt încântați”, a răspuns președinta țării.

Maia Sandu a precizat că este importantă reforma justiției, o bună guvernare, o îmbunătățire a calității serviciilor publice, consolidarea proceselor democratice.

Pe de altă parte, va trebui să muncim foarte mult ca să convingem țările-membre și am început deja acest lucru. Unii se întrebau de ce am avut atât de multe vizite pe extern, în special anul trecut. În cadrul acestora – oamenii ne cunosc mai bine și înțeleg cât de serios este angajamentul. Am reușit nu doar să scoatem Moldova din izolare internațională, ci să stabilim relații foarte bune, inclusiv cu state-membre ale UE, care nu sunt atât de încântate de ideea extinderii. Dar lucrurile se pot schimba”, a precizat Sandu.

Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. Tot pe 3 martie, o cerere de aderare la UE a semnat Georgia.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a semnat pe 28 februarie cererea de aderare a țării sale la UE. Anterior, Zelenski a cerut ca UE să utilizeze o procedură specială, simplificată, pentru Ucraina.

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba a declarat pe 7 martie că este de părere că UE trebuie să examineze separat cererea Kievului.

Cu tot respectul pentru partenerii noștri georgieni și moldoveni, însă depunerea cererilor Moldovei și Georgiei de aderare la UE arată momentan drept o tentativă de a agăța două vagoane la trenul ucrainean de mare viteză, care se deplasează spre Bruxelles. Cererea Ucrainei pentru aderarea la UE în regim de urgență trebuie să fie examinată separat de cele ale Georgiei și Moldovei”, a explicat oficialul de la Kiev.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: