Parlament

BBC: Uniunea Europeană a început să examineze cererile de aderare ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei

UE a început să examineze cererile de aderare ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei, informează BBC, în seara de 7 martie.

Uniunea Europeană a început luni să examineze cererile Ucrainei, Georgiei și Moldovei privind aderarea. În condițiile războiului desfășurat de Rusia în Ucraina, acest pas are o semnificație simbolică, însă este doar primul în procesul care poate lua mulți ani și al cărui rezultat nu este garantat”, scriu jurnaliștii britanici.

Conform procedurii, Comisia Europeană trebuie să emită o opinie cu privire la solicitările celor trei țări. Ulterior, cele 27 de state membre urmează să ia o decizie dacă sunt sau nu de acord să ofere Ucrainei, Georgiei și Moldovei statutul de candidați.

Agenția Agence France Presse, care citează surse din mediul diplomatic, scrie că ambasadorii țărilor UE de la Bruxelles au cerut Comisiei Europene să evalueze cererile. „Însăși evaluarea de către Comisia Europeană poate dura ani și ani, nemaivorbind de reformele care trebuie implmentate pentru ca cele 27 de țări ale UE să accepte un nou stat”, menționează BBC.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat anterior că procedura este complicată și poate dura un timp îndelungat.

Ne dorim ca cererea noastră să fie acceptată cât mai curând, dar suntem conștienți că procesul este complicat și nu se fac excepții. În mare măsură, lucrurile depind de noi. Nu în totalitate, dar depinde de noi cum ne vom organiza, vom munci și vom fi convingători. Binențeles că trebuie să avem acceptul tuturor țărilor membre și este un proces complicat, pentru că fiecare are acasă o situație politică, oameni care cred că e bine să fie extinsă UE, alții care nu sunt încântați”, a răspuns președinta țării.

Maia Sandu a precizat că este importantă reforma justiției, o bună guvernare, o îmbunătățire a calității serviciilor publice, consolidarea proceselor democratice.

Pe de altă parte, va trebui să muncim foarte mult ca să convingem țările-membre și am început deja acest lucru. Unii se întrebau de ce am avut atât de multe vizite pe extern, în special anul trecut. În cadrul acestora – oamenii ne cunosc mai bine și înțeleg cât de serios este angajamentul. Am reușit nu doar să scoatem Moldova din izolare internațională, ci să stabilim relații foarte bune, inclusiv cu state-membre ale UE, care nu sunt atât de încântate de ideea extinderii. Dar lucrurile se pot schimba”, a precizat Sandu.

Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. Tot pe 3 martie, o cerere de aderare la UE a semnat Georgia.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a semnat pe 28 februarie cererea de aderare a țării sale la UE. Anterior, Zelenski a cerut ca UE să utilizeze o procedură specială, simplificată, pentru Ucraina.

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitri Kuleba a declarat pe 7 martie că este de părere că UE trebuie să examineze separat cererea Kievului.

Cu tot respectul pentru partenerii noștri georgieni și moldoveni, însă depunerea cererilor Moldovei și Georgiei de aderare la UE arată momentan drept o tentativă de a agăța două vagoane la trenul ucrainean de mare viteză, care se deplasează spre Bruxelles. Cererea Ucrainei pentru aderarea la UE în regim de urgență trebuie să fie examinată separat de cele ale Georgiei și Moldovei”, a explicat oficialul de la Kiev.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: