Imagine simbol

Bebeluș de o lună, ucis în bătaie la Hîncești. Precizările poliției

Un bebeluș de o lună a decedat, după ce a fost bătut cu bestialitate, la Hâncești. Informația a fost confirmată pentru NM de ofițerul superior de presă al IP Hîncești, Vicol Cristina. Potrivit oamenilor legii, de vină ar fi un bărbat de 40 de ani, care ar sta la evidența medicului psihiatru.

Potrivit sursei citate, cazul a avut loc pe 28 iunie.  Preliminar, oamenii legii au stabilit că bărbatul de 40 ani, aflat la evidența medicului psihiatru, a aplicat  mai multe lovituri unei femei de 27 ani și bebelușului de o lună.

Pe acest caz polițiștii au inițiat o cauză penală.

Bărbatul a fost reținut conform art.166 CPP al Republicii Moldova.

Cadavrul bebelușului a fost îndreptat la expertiza medico-legală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari | NewsMaker

Legea amnistiei: Curtea Constituțională a anulat prevederile care au permis eliberarea deținuților pe viață

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituționale mai multe modificări legislative privind amnistierea persoanelor condamnate la detenție pe viață, introduse între anii 2021–2022. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de fostul procuror general și a fost pronunțată joi, 24 iulie.

Magistrații Curții Constituționale au examinat într-o ședință pe 24 iulie sesizarea procuror general, Ion Munteanu, privind aceste modificări. Sesizarea a vizat prevederi din Legea privind amnistia adoptată cu ocazia a 30 de ani de independență, dar și din alte amendamente ulterioare, care au eliminat condiții privind evaluarea riscului de recidivă în cazul comutării pedepselor.

Potrivit Procurorului general înlocuirea detenției pe viață cu 30 de ani de închisoare, în lipsa evaluării pericolului social, constituie o „omisiune gravă” din partea statului.

După deliberări, Domnica Manole a anunțat că sesizarea procurorului general a fost admisă, iar mai multe amendamente la legea amnistiei au fost declarate neconstituționale. 

Printre prevederile declarate neconstituționale se numără eliminarea condiției evaluării psihologice a recidivei de către un expert psiholog judiciar atestat, dar și prevederile care permiteau comutarea automată a pedepsei pe viață în 30 de ani de închisoare.

Totodată, Curtea a readus în vigoare forma anterioară a articolului din Legea amnistiei din 2021, în care se prevedea doar reducerea pedepsei și nu comutarea acesteia.

***

Pe 27 martie 2025 a fost eliberat dintr-o închisoare din Republica Moldova Alexandru Sinigur – lider criminal condamnat anterior pe viață. Decizia a fost luată de Judecătoria Orhei, sediul Rezina. Între timp, Alexandru Sinigur a fost reținut, pe un alt dosar. 

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora eliberarea s-ar fi făcut în baza legii amnistiei, însă deputata Olesea Stamate a respins această ipoteză. Ea a comentat și speculațiile privind un eventual interes personal sau al apropiaților săi în acest caz. Premierul Dorin Recean a anunțat că urmează să se stabilească dacă decizia a fost rezultatul unor lacune legislative sau al unor abuzuri. 

Pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”: „Odată introdusă în legea amnistiei posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani – a devenit posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiţionată a celor care au ispășit ⅔ din termen. (…) Din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme”. În reacție, Stamate a spus că toate acțiunile sale „au fost corecte și legale”.

Amintim că, în decembrie 2021, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova. Se menționa că peste 1700 de deținuți cad sub incidența amnistiei, 67 dintre care vor fi pasibili liberării imediate, iar, în cazul celorlalți, va fi aplicată liberarea condiționată înainte de termen sau liberarea după reducerea termenului. Se mai preciza că actul de amnistie nu poate fi aplicat față de persoanele care au săvârșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave. Totuși, luând în considerare faptul că din categoria respectivă de persoane unii au executat deja termene mari de detenție, potrivit proiectului de lege, se propunea ca pedeapsa penală aplicată acestora să fie redusă parțial, cu anumite excepții. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus trei amendamente la legea amnistiei, care ar fi permis, în cele din urmă, eliberarea deținuților – informație pe care deputata o neagă. 

Pe 4 aprilie 2025, Parlamentul a votat de urgență un proiect de lege care interzice persoanelor condamnate la detenție pe viață să beneficieze concomitent de comutarea pedepsei prin amnistie și de liberare condiționată. 

Pe 8 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că Inspecția Judiciară va analiza toate actele judecătorești pronunțate în cauzele privind amnistierea persoanelor condamnate la detențiune pe viață. Potrivit CSM, până în prezent, din totalul celor 77 de demersuri înaintate de Penitenciarul nr. 17, amnistia a fost aplicată în 15 cazuri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: