capital.ro

Belarus își suspendă participarea la Parteneriatul Estic al Uniunii Europene

Belarus își suspendă participarea la Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe din Belarus.

„Nu ne putem îndeplini obligaţiile din acest acord în contextul sancţiunilor şi restricţiilor impuse de UE. Cu regret, constatăm că suspendarea acordului va afecta negativ relațiile cu Uniunea Europeană în domeniul combaterii migrației ilegale și a criminalității organizate”, se arată în mesajul Ministerului de Externe.

Instituția a precizat că ambasadorul belarus la UE a fost rechemat în țară pentru consultări. De asemenea, reprezentantului UE la Minsk i s-a propus să revină la Bruxelles pentru consultări.

Ministerul de Externe a mai anunțat că reprezentanții structurilor europene care sunt responsabili pentru sancţiunile impuse Belarusului vor avea interdicţie de a intra pe teritoriul acestei ţări.

Potrivit Agerpres, măsurile restrictive ale UE privind Belarusul se aplică în prezent unui număr total de 166 de persoane şi 15 entităţi.

Din 24 mai, mai multe state europene au închis spațiul aerian pentru compania belarusă „Belavia”, iar propriilor transportatori le-au recomandat sau le-au interzis survolarea Belarusului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: