Benzina și motorina se vor scumpi. ANRE explică motivul
Full Article 2 minutes read

Benzina și motorina se vor scumpi. ANRE explică motivul

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă o majorare a valorii cotațiilor internaționale la combustibili. În aceste condiții, motorina se scumpește pentru ziua de 11 iulie cu 12 bani, iar benzina cu 10 bani. 

Recentele aprecieri ale prețurilor la carburanți se datorează exclusiv creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

Astfel, în intervalul ultimelor două săptămâni, care este utilizat de către ANRE la calculul prețurilor, creșterea cotațiilor Platts este de 35 $/tona în cazul motorinei și de 33 $/tona în cazul benzinei, tendință care se menține și în continuare.

Totodată, Agenția remarcă un alt factor care contribuie în prezent la creșterea prețului final la produsele petroliere – deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA, care în aceeași perioadă constituie circa 0,36 lei.

În aceste condiții, pentru ziua de mâine, 11.07.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

– 24,26 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+10 bani);
– 20,24 lei/litru – pentru motorina standard (+12 bani).

Amintim că pe 21 iunie marja a crescut de la 2,91 la 3,08 lei per litru, adică cu 17 bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: